U ČAST 100-GODIŠNjICE ODBRANE SRBIJE U VELIKOM RATU: Sinuće slike sa tavana

Opština Nova Varoš i Narodni muzej iz Užica pripremaju izložbu. Poziv građanima da ustupe svoje sakriveno porodično blago

Vojnici iz Trudova u Drezdenu

RATNICI u gunjevima i šajkačama, sa ordenjem na grudima za podvige i rane ili obeleženi trakama na rukavu u zarobljeničkim logorima Evrope – motriće na potomke sa panoa odeljenja užičkog Muzeja u Novoj Varoši. Ceo vek posle Soluna trećepozivci, regruti, dobrovoljci u prekobrojnim pukovima i starovlaške komite podsećaće pokolenja na vreme smrti, albansku golgotu i vaskrs Srpske vojske.

Požutele slike iz skrivnica na tavanima i u drvenim sanducima, kao i zapisi u arhivama, gde su nažalost, našim grehom i nemarnošću ostavljeni, ugledaće svetlost dana na izložbi u odeljenju Zavičajnog muzeja grada pod Zlatarom 1. novembra ove godine. Svetkovina je povodom Dana opštine i u čast 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu.

Da bi se ispravila nepravda prema onima koji su svoju dužnost časno ispunili – na bojnom polju bilo je 2.000 vojnika i oko 1.200 poginulih ili umrlih u logorima i kao žrtve terora i okupacije, Narodni muzej iz Užica pozvao je pre neki dan građane da za izložbu daruju eksponate i svedočanstva predaka. Zatražena je i podrška zavičajnih hroničara, vlasnika privatnih zbirki…

– Potrebna su nam dokumenta, fotografije i druga građa: vojne legitimacije, Albanske spomenice, odlikovanja, potvrde o zapleni imovine, dokumenta ili fotografije koje na bilo koji način svedoče o privrednom stanju u Novoj Varoši u periodu rata (školstvo, zdravstvo, štampa), lični predmeti (maramice, peškir, escajg, vojnička pisma), slike učesnika rata, vojnički predmeti – kaže Slavica Stefanović, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

U jednoj od najstarijih zgrada u centru grada, sagrađenoj 1908. godine za potrebe turske uprave, pre šest godina otvoren je Zavičajni muzej sa četiri postavke, od praistorije do Velikog rata, a do 1. novembra obogatiće se zbirke.

Albanska spomenica Miloja Bjelića iz Rutoša / Komita Vidosav Marjanović

– Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odobrilo je sredstva za adaptaciju dela prostora i opremanje spomen-sobe posvećene vojvodi Petru Bojoviću i Velikom ratu. Narodni muzej preuzima obavezu da sve predmete koji budi izloženi u stalnoj postavci dostojno reprezentuje, a imena darodavaca vidno istakne – podseća Stefanović.

U Užicu kažu da su za pripremu spomen-sobe i izložbe angažovali tim istoričara i muzejskih savetnika u kome su, pored Stanojke Milivojević i saradnika u ovoj ustanovi – Radivoje Bojović iz Muzeja u Čačku, Anđelija Radović iz Vojnog muzeja i arhitekta i dizajner Igor Stepančić iz Beograda.

– Deo svedočanstava o đedu Arseniju Bučevcu (1885-1954), među kojima je i Karađorđeva zvezda, uzela je rodbina i zatražiću da vrate ognjištu kome pripadaju. Najbliži potomci odlučiće šta će pokloniti Muzeju – kaže Aleksandar Bučevac, unuk solunca iz Bistrice, jednog od 16 nosilaca Karađorđeve zvezde iz novovaroške opštine.

Jovan Tomašević, Radiša Gojgić

ZABORAV I TRAGOVI

UZ zalaganje da se neguje kultura sećanja i pamćenja, u Udruženju potomaka ratnika Srbije 1912-1918. ukazuju:

– Iz crkve Sv. Trojice u Novoj Varoši pre sedam-osam godina izgubio se trag čitulji sa 342 imena poginula ili umrla ratnika? Tražimo i da se nađu svedočanstva o zabrani upotrebe ćirilica, te podaci o stradanju sela, broju ratne siročadi… Nema podatka o danu oslobođenja Nove Varoši 1918. godine, u zavičaju ne znaju ko je bio Kosta Borisavljević, koji je napustio službu u Beloj kući (bio sekretar predsednika SAD Huvera) i na Solunskom frontu nosio zastavu Dobrovoljačke divizije?!

Milan Miroša i Blagoje Roljević

REPLIKE EKSPONATA

NA slavnog zemljaka vojvodu Bojovića ovde podseća samo jedna fotografija, a pošto su Varošani uveliko zakasnili u prikupljanju građe, radiće se replike eksponata koji će svedočiti o ratničkom putu dugo godina zaboravljenog komandanta Prve armije i načelnika Vrhovne komande, koji je pod zastavom otadžbine proveo 46 godina.

Novosti / Dragoljub Gagričić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *