U Dobrinju kod knjaza, na staze u Tometino polje

Požega – U Požegi, lepoj varoši pored četiri reke, nezaobilaznoj raskrsnici puteva koji vode ka vodećim turističkim centrima regije Zapadna Srbija, ove godine je primećen značajan priliv turista. Kako onih u tranzitu, tako i onih koji su sa namerom došli da obiđu požeški kraj.

Tometino polje

Posebno interesovanje, kažu u Turističkoj organizaciji Požega, vladalo je za spomen- kompleks knjaza Miloša Obrenovića u Gornjoj Dobrinji, mestu rođenja jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije. Mnogi su letos posetili i Muzej železnice u Požegi.

Tometino polje, planinari

„Posebno bismo istakli značaj obeleženih pešačkih i biciklističkih staza u Tometinom polju, koje su ove godine, možda više nego prethodnih, imale svoju punu namenu, jer je primećeno više grupnih i individualnih korišćenja pomenutih staza. To je jasan pokazatelj da takve treba da uradimo i na ostalim lokacijama, posebno na ovom području netaknute prirode, ali i da stvorimo uslove za odmorišta i pauze korisnika’’, napominju u TO Požega.

Selo Ljutice

 

Spomen kompleks Miloša Obrenovića u Gornjoj Dobrinji, foto: S.Jovičić

Knjažev spomen-kompleks u Gornjoj Dobrinji biser je turističke ponude požeškog kraja. Sastoji se od spomenika knjazu Milošu, Crkve svetih apostola Petra i Pavla, zvonika, čardaka, prostranog platoa. Taj lokalitet je i u ovoj sezoni bilo mesto okupljanja turista iz raznih krajeva naše zemlje, a u njenoj blizini postoje i uslovi za razvoj banjskog turizma: tu je istražena bušotina sa snažnim prilivom mineralnih voda temperature od 17 do 22 stepena.

Visibaba, vila Zelenac

 

Rasna, Konoba kod Šula

Na području Tometinog polja, ispod Maljena i Divčibara, ojačao je seoski turizam. Ovo je predeo prepoznatljiv po raskošnim planinskim livadama, borovim šumama i rečicama Beloj i Crnoj Kamenici. U nekoliko seoskih domaćinstava primaju goste, a u ponudi su domaća hrana, tipičan smeštaj i aktivan odmor na desetinama kilometara uređenih i obeleženih pešačkih i biciklističkih staza, koje su ovog leta bile posebno atraktivne za domaće turiste. Tometino polje je u ovoj sezoni omiljena destinacija gostiju iz Beograda i Novog Sada, koji su u ovom miru pronašli idealno mesto za odmor daleko od gradske vreve i buke.

Muzej uzanih pruga u Požegi

U požeškom Muzeju železnice nalazi se više od 500 originalnih eksponata uzanog koloseka. Na četiri muzejska pružna koloseka smešteno je 10 parnih lokomotiva, 18 teretnih i putničkih vagona i četiri železnička bicikla, sve to iz davnih vremena. Najznačajniji eksponati su lokomotive „Rama“ iz 1873., „Milan“ iz 1882. i „Kostolac“ iz ratne 1916. godine.

Banja Roge

Mesto u ovom kraju izazovno za turiste je i Banja Roge, sa bazenima lekovite vode koja leči mnoga oboljenja. Sve razvijeniji je verski turizam u požeškom kraju: posetioci pohode Crkvu Svetog cara Konstantina i Jelene podignutu 1833. godine, novu Crkvu Sveta tri Jerarha, Crkvu svetogJovana Krstitelja koja je brvnara sagrađena 1705. godine, crkvu u Prilipcu zadužbinu kneza Lazara, te manastir Svetog Đorđa u Godoviku.

Manastir u Godoviku

Varoš Požega takođe privlači turiste, ne samo svojim trgom koji je 2012. proglašen najlepšim u Srbiji, već i renoviranim bazenom, kulturnim centrom, mnogim izletištima i zanimljivim manifestacijama.

Press Lider

Fotoarhiva TO Požega

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *