U subotu i nedelju održava se 32. Sabor frulaša „Oj Moravo“ u Prislonici

Pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u organizaciji Turističke organizacija Čačak, Saveta Sabora frulaša i Mesne zajednice Prislonica, 20. i 21. jula održava se 32. Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“ u Prislonici.

Ovogodšnje saborisanje podno Vujna posvećeno je uspomeni na pesnika Dobricu Erić, a domaćin Sabora je reditelj, dramski pisac, književnik i scenarista Živorad Ajdačić.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika za društvene delatnosti Vladana Milića Grad je ove godine povećao budžet za održavanje Sabora za 400 hiljada dinara.

„Ove godine budžet Grada za Sabor frulaša iznosi 2 miliona dinara. Takođe, imamo pomoć od Ministarstva kulture koje je ovu manifestaciju prepoznalo kao manifestaciju od značaja za republiku Srbiju“, rekao je Milić.

Direktor TO Čačak, Vojin Jakovljević, istakao je da, za razliku od prethodnih godina, TO Čačka je dobila značajnu podršku za ovogodišnju manifestaciju.

„Pored toga što smo svake godine dobijali subvencije od Ministarstva turizma (500 hiljada dinara), ove godine značajna sredstva, u iznosu od 400 hiljada dinara, dobili smo od Ministarstva kulture. Napomenuo bih i povećanje sredstava od Grada, odnosno ukupan iznos od 2 miliona dinara. Treća subvencija u iznosu od 350 hiljada dinara je od Udruženja interpretatora Srbije. Na taj način smo došli do potrebnih sredstava koja nam omogućavaju da što bogatije i bolje organizujemo sam program manifestacije. Pored osnovne karkteristike manifestacije, negovanja tradicije, izvornog i savremenog muziciranja na fruli, ona se bavi i humanitarnim radom i izdavaštvom“, rekao je Jakovljević dodajući da će ovogodišnji program pored gostiju iz Vranja upotpuniti gosti iz Meksika, Indonezije i Bugarske.

Ove godine Sabor frulaša dobitnik je priznanja, „Kulturni obrazac“ od Ministartsva kulture i „Zlatna značka“ od Kulturno-prosvetne zajednice.

Preko 250 takmičara je učestvovalo na šest predtakmičenja Sabora frulaša, a 59 se kvalifikovalo za takmičenje u Prislonici. Ove godine će se takmičiti i deca uzrasta do 14 godina, kao i dueti u tom uzrastu.

PROGRAM SABORA:

20. jul (SUBOTA)

Svesrpski sabor „prof. Miodrag Mile Azanjac“

14:00 – Etno dvorište: Vujanski istočnici:

  -Nezaboravnik za Branimira Milovanovića;

 -počast osnivačima Sabora

  -otvaranje izložbi:

    – VED Vranje – stari muzički instrumenti;

  – Štapovi sa vajarske kolonije i krstovi iz zbirke manifestacije „Dani patrijarha Pavla“.

14:30 – Škola: Besede pod Vujnom:

  -Nezaboravnik za Dobricu Erića

 Učesnici: književnik Radovan M. Marinković, pesnik Ljiljana Bralović i književnik Božidar Mandić iz „Porodice bistrih potoka“.

  Starešina: Aleksandra Mišić.

15:00 – Etno dvorište: Moja Srbija: Vranje

   Kulturno – turistička ponuda opštine Vranje;

16:00 – Etno dvorište: „Žal za mladost“, po motivima drame “Koštana” Bore Stankovića igraju: Nataša Stanković, Aleksandar Mihailović i Dejan Cicmilović; režija: Dejan Cicmilović;

17:30 – Mišića kuća: Lirske strune, pesničko veče

Učesnici: dobitnici nagrade na pesničkom konkursu „Momčilova frula“ i članovi Književnog kluba „Dragoslav Grbić“;

17:30 – Saborska pozornica: Frulaški zbor, tonska i tehnička proba

20:00 – Saborska pozornica: Zlatna frula – takmičenje dueta i frulaša u izvornoj kategoriji

 Učesnici u programu:

   – KUD „Sevdah“ Vranje;

   – majstor frule Nebojša Brdarić i kvartet „Brdarić“

   – Ljiljana Bralović, pesnik;

21. jul (NEDELJA)

13:30 – Dom kulture: Promocije:

  – „Vojvođanska frula“, album Nebojše Brdarića, majstora frule

  – „Božiji dar“, knjiga i CD Vlada Baralića, majstora frule

         Starešina: Lela Pavlović;

14:00 – Škola: Tobdžijsko kolo, obavezna numera za frulaše u savremenoj kategoriji;

14:00 – Etno dvorište: Zlatne ruke, pripremanje starih jela (gulaš, pasulj, kupus iz zemljanog lonca, bungur…) i proglašenje najlepšeg seoskog dvorišta u Prislonici;

15:00 – Etno dvorište: Takmičenje mladih frulaša;

15:50 – Etno dvorište: „U cara Trojana kozje uši“ – pozorišna predstava za decu u izvođenju Milutina Gigija Jevđenijevića;

15:50 – Frulaški zbor, tonska i tehnička proba;

19:00 – Saborska pozornica: Etno fest – folklorni ansambali iz Meksika, Indonezije, Bugarske…

20:00 – Saborska pozornica: Zlatna frula – takmičenje frulaša u savremenoj kategoriji, takmičare prati orkestar pod umetničkim vođstvom Bobana Prodanovića.

Učesnici u programu:

 – KUU „ Kopaonička frula“ iz Brusa;

 – Živorad Ajdačić, domaćin Sabora – beseda o fruli;

  – violinista, pobednik „Carevčevih dana“ u Velikom Gradištu;

 – dodela Nagrade za životno delo „Sava Jeremić“ frulašima: Tihomiru Paunoviću, Velju Kokoriću i Dimitriju Mikanu Obradoviću.

21:30 – Saborska pozornica: Koncert narodne muzike – Snežana Đurišić

Voditelj svih saborskih priredbi je novinar Igor Petrović.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *