Učenje od kuće za učenike koji rade po Individualnom obrazovnom planu

Kako bi se nastavio proces nastave i učenja u vanrednim okolnostima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izradilo je obaveštenje za roditelje i uputstva za sve škole, koja sadrže korake i načine kojima se ostvaruje učenje na daljinu, korišćenjem raspoloživih digitalnih tehnologija i ranije pripremljenih alata, piše sajt Školske uprave Čačak.

Kao i svi programi nastave i učenja i ovakva vrsta rada se odnosi na sve učenike uključene u obrazovno-vaspitni sistem, a škole u obavezi da u operativnim planovima rada predvide i učenje na daljinu sa učenicima koji rade po Individualnom obrazovnom planu (IOP).

Neophodno je da nastavnici izrade posebne prilagođene materijale za đake kojima je potreban struktuiran individualizovan pristup u radu (IOP-1, IOP-2 i IOP-3) i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa roditeljima. U skladu sa potrebama učenika koji radi po individualizovanom obrazovnom planu priprema se sadržaj, uputstvo za učenje i dogovara način dobijanja povratne informacije, kako bi se pratilo napredovanje učenika i obezbedila dodatna podrška.

Zbog specifičnih potreba učenika i njima odgovarajućih načina učenja, ograničena je upotreba digitalnih obrazovnih platformi, a na nastavnicima je da načelo „obrazovanje za sve“ sprovede na korektan način u skladu sa mogućnostima u aktuelnoj situaciji.

Vrlo bitan element podrške u novonastaloj situaciji je psihološka podrška roditeljima dece koja rade po IOP-u, jer su ove porodice u kriznim vremenima još osetljivije. Ovu vrstu podrške mogu da pruže razredne starešine, nastavnici i psihološko-pedagoške službe u telefonskom kontaktu sa roditeljima ili putem elektronske pošte.
Izvor: MPNTR

Za specijalne škole, priprema se dodatno uputstvo i sadržaji koji mogu biti od koristi u izradi operativnog plana rada, dok su za decu migrante koji se nalaze u prihvatnim centrima, uz podršku Komesarijata za izbeglice, obezbeđeni televizori i računari preko kojih učenici mogu da prate predavanja na RTS 3 i obrazovnih platformi.

PressLider / Školska uprava Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *