Ukusi Indije na Zlatiboru

Zlatibor – Dve grupe turista iz dalekih država Indije i Izraela u istom danu su minulog vikenda boravile u hotelu “Iris“ na Zlatiboru, a sa četrdesetak indijskih gostiju ovde su bili i dvojica kuvara iz te mnogoljudne azijske zemlje. Ovi turisti iz Indije su, inače, boravili u Hrvatskoj i BiH, pa na dva dana svratili do Zlatibora.

Indijski kuvari sa hranom koju su pripremili u zlatiborskom hotelu Iris, foto: M. Simić

Indijske kuvare zatekli smo u pripremi večere u kuhinji “Irisa“, gde je s njima radio Vojin Penjišević, šef kuhinje u ovom hotelu.

– Bila je ovo izuzetna prilika za upoznavanje s indijskom kuhinjom. Oni su spremali jela bez mesa, sve je povrće i voće, zanimljive začine stavljaju. Uglavnom su koristili ovde nabavljene namirnice, s tim što su za spremanje doneli svoj pirinač i crveno sočivo. Neka njihova znanja i recepte primenićemo u pripremi jela – ističe Penjišević.

Jedan od dvojice Indijaca u kuhinji “Irisa“ je Đogendar Sing, kuvar hotela sa pet zvezdica “Sahara star“ u Mumbaju, gde umešno spremaju jela indijske nacionalne kuhinje koja, kako on kaže, i stranci rado jedu.

– Svoju podelu jela i mi imamo: kao što ovde mogu biti odvojena za vegane i vegetarijance, kod nas je podela na jela sa lukom i đumbirom ili bez njih. A na Zlatiboru nam se dopada, ljudi su vrlo ljubazni, priroda lepa – rekao nam je Sing, pa naveo neobične nazive jela spremljenih u “Irisu“.

Indijski kuvari spremaju u kuhinji hotela Iris, foto: M.Simić

Recimo, “pavađi“ je nešto nalik našem satarašu od seckanog povrća, “guđeratikari“ poput krem čorbe od jogurta, korijandera, s lovorovim listom, “pakola“ su prženi valjušci pravljeni od svežeg kupusa, krompira, luka i ljute papričice, “dalkićeri“ sa puterom, uljem, solju, čilijem… Čorbe su im guste, jela pikantna. Ovi i drugi indijski specijaliteti našli su se na trpezi pred gostima “Irisa“, ali je tu bilo i drugih koji nisu indijski, poput posebno pripremljene ribe skuše za izraelske turiste, te prepoznatljivih jela domaće kuhinje.

Indijski kuvari u kuhinji hotela Iris, foto: M.Simić

Po rečima mladog vlasnika hotela “Iris“ Nikole Kneževića, stranci sve češće odsedaju u “Irisu“, ne samo iz evropskih država nego i iz Kine i drugih. Bilo je i Indijaca, ali je ovo prvi put da indijski kuvari spremaju u hotelskoj kuhinji. – Ovaj hotel radi tek treću godinu, a već imamo prosečnu popunjenost od 75 odsto. Sada su kod nas turističke grupe iz Izraela i Indije, za leto imamo najave boravka sportskih ekipa iz Gruzije, Kine i Izraela, dok smo prošle godine ugostili sportiste iz Albanije – kaže Knežević.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *