Umrežavanje kao imperativ bibliotečko-informacione struke

Umrežavanje kao imperativ bibliotečko-informacione struke

Godišnja međunarodna konferencija bibliotečko-informacionih stručnjaka održana je 19. put u organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije. Skup čija je tema bila „Udruživanje, povezivanje, umrežavanje bibliotekara” održan je u Narodnoj biblioteci Srbije u periodu od 14. do 16. decembra. Ovom prilikom obeležen je veliki jubilej Bibliotekarskog društva Srbije – 75 godina od osnivanja kao i Dan bibliotekara Srbije. Pozdravne reči uputili su v.d. pomoćnika ministra kulture Radovan Jokić i predsednik BDS dr Bogdan Trifunović, kao i uvažena gošća, predsednica Ifle Barbara Lison. Godina jubileja bila je prilika da Društvo dodeli važna priznanja, zahvalnice kao i tradicionalne nagrade, a aktuelni predsednik BDS i direktor čačanske Biblioteke dr Bogdan Trifunović jedan je od dobitnika Povelje za doprinos razvoju i trajanju BDS koja mu je uručena u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, inače na mestu osnivanja Društva.
Drugog i trećeg dana Konferencije održane su dve radne sesije, poster-sesija sa prezentacijama autora, kao i dve panel-sesije i svaki od navedenih segmenata programa imao je predstavnika iz Čačka. U okviru prve radne sesije izlagao je Mirko Drmanac, a njegov rad naslovljen „Muzika kao manifest” otvario je temu saradnje čačanske Biblioteke i Muzičke škole u Čačku u produkciji pesme Najveći svet. Kakvo je bilo iskustvo saradnje u e-okruženju čulo se tokom poster-sesije od Marije Radulović koja je imala prezentaciju na temu „Povezivanje bibliotekara u razvoju aplikacije Bukmarker”.


Panel-sesije su kao i prethodnih godina imale veoma zanimljive i aktuelne teme, pa su i izazvale veoma interesantnu diskusiju. Tema prvog panela koji je moderirao dr Bogdan Trifunović bila je „Međusektorska umreženost i povezivanje kao izvor razvoja struke”, a učestvovali su prof. dr Milena Dragićević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti, Jelena Glišović iz Narodne biblioteke Srbije i Predrag Živković iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović”. Živković je dao svoje viđenje važnosti umrežavanja ustanova i institucija i sve to ilustrovao predstavljanjem projekta „Čačanska rodna – prva nacionalna prestonica kulture Srbije”. Drugu panel-sesiju koja je imala usko stručnu temu „Cobiss u školskim bibliotekama Srbije” moderirala je Bojana Vukotić, a govorile su Romana Muhvič Šumandl iz kompanije „Izum” iz Maribora, Angelina Grujić iz Virtuelne biblioteke Srbije pri NBS, Mirjana Radovanović Pejović, predsednik Društva školskih bibliotekara i Dubravka Ilić iz Gradske biblioteke Čačak. Ilić je govorila o iskustvu uvođenja osam školskih biblioteka sa teritorije Moravičkog okruga u program Cobiss, a one su inače i prve školske biblioteke u RS koje su pristupile ovom sistemu.
Bilo da je uključivanje u formalne ili neformalne mreže, unutarsektorsko ili međusektorsko povezivanje, bibliotekama i bibliotekarima saradnja sa drugima je jedan od imperativa za uspešno poslovanje u 21. veku, zaključak je 19. BDS konferencije.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *