UPOZORENJE SVIM VOZAČIMA: Od 1. januara veće novčane kazne za saobraćajne prekršaje

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi uskoro trebalo da nađu pred ministrima u Vladi, a zatim i pred poslanicima u Parlamentu, doneće velike promene.

logisticmagazin.com
logisticmagazin.com

Vozači u Srbiji od 1. januara trebalo bi da očekuju drastičnije kazne za saobraćajne prekršaje. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za N1 da država ima pravo da pooštri određene prekršaje koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Kako je dosad najavljivano, kazna za nevezivanje pojasa, na primer, biće udvostručena na 10 hiljada dinara, kao i kazna za razgovor mobilnim u toku vožnje. Ipak, najviše pažnje privlači da će za pojedine prekršaje, poput vožnje dece bez posebnog sedišta kazna biti 120 hiljada dinara.

Ista kazna predviđena je i za vožnju bez dozvole, kao i tokom zabrane. Hiljadu evra koštaće i obilaženje vozila koje se zaustavilo na pešačkom prelazu radi propuštanja pešaka.

Među prekršajima za koje se predviđa znatno stroža kazna jeste i vožnja vez upaljenih svetala, što znači da će se umesto sadašnjih 3.000, takva vožnja kažnjavati sa 6.000 dinara, s tim da će kazna ukoliko se plati u roku od osam dana iznositi 3.000 dinara.

Jedna od novina je i trajno oduzimanje vozila onima koji voze u alkoholisanom stanju, kao i onima koji nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju.

„Država ima pravo, ali i obavezu da štiti živote građana. Ona ima obavezu i da štiti živote građana od onih koji se nasilnički ponašaju u saobraćaju, i na taj način ugrožavaju živote ostalih učesnika. Država ima pravo da pooštri određene prekršaje koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja“, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dodaje da će najviše da se pooštre kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, i ugrožavaju bezbednost dece u saobraćaju.

„Deca najčešće ginu kao putnici u vozilu. Kada pogledamo stepen upotrebe zaštitnih sistema za decu, odnosno dečija sedišta i sigurnosne pojaseve, koji iznose oko 1/3 za decu do tri godine starosti i 10 procenata za decu do 12 godina starosti, shvatamo da moramo da pooštrimo mere, i da primoramo roditelje da koriste zaštitne sisteme za decu“, kaže Okanović.

Iako će ove izmene i dopune u značajnoj meri pooštriti kazne za saobraćajne prekršaje, za kršenje ovog pravila to nije predviđeno. Štaviše, sankcija će biti znatno manja.

Dodaje da je usvojena strategija po kojoj od 2020.  ne sme da pogine nijedno dete u saobraćaju.

„Vrlo često njihovom stradanju doprinose njihovi roditelji koji ne shvataju koliko je važno da ona budu u dečijim sedištima odnosno da budu vezani sigurnosnim pojasevima“, kaže Okanović.

Sva vozila u Srbiji su od utorka, 1. novembra, trebala da imaju zimske gume, inače njihove vlasnike očekuju drastične kazne.

Izvor: N1 / BKTVNews

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.