USKORO startuje BREND SRBIJE: “Kupusijada” u Mrčajevcima

Čačak – Velika smotra srpske tradicije, umetnosti, kulture i narodnih običaja ove godine će tradicionalno okupiti veliki broj učesnika, kako ekipa, tako i pojedinaca koji će se nadmetati u krčkanju kupusa u zemljanom loncu od 15. do 17. septembra.

“Očekujemo da će ove godine oko 40 ekipa i pojedinaca kupus krčkati u zemljanim loncima, a najboljima će biti dodeljeni zlatni, srebrni i bronzani lonac. Veliki broj posetilaca će, po ustaljenoj tradiciji, uživati u prepoznatljivim specijalitetima ovog kraja, poznatog po proizvodnji kupusa i drugog povrća. Turistička organizacija Čačak, kao organizator ove manifestacije, koju prati bogat programski sadržaj i već tradicionalna takmičenja vrhunskih majstora u spremanju svadbarskog kupusa, pobrinuće se da posetioci i učesnici sa sobom ponesu lepe utiske”, rekao je za PressLider v.d direktora TO Čačak, Vojin Jakovljević, dodajući da su manifestacije kao forme prikazivanja i javnog izvođenja ljudskih dostignuća na kulturnom, privrednom, turističkom, gastronomskom i drugim poljima, postale sveprisutni fenomen današnjice.

Vojin Jakovljević, foto: PressLider

Prvog dana manifestacije biće održan „Narodni višeboj“ i koncert „Obrenovanje” gde nastupaju izvođači pesama Obrena Pjevovića (Novica Negovanović, Raša Pavlović, Danka Stojiljković, Vesna Đoković, Mašinka Lukić, Aleksandra Prodanović, Ilija Davidović, Vojislav Spasić. Svoj nastup imaće I vokalni ansambl “Avia”  i orkestar „Arhangeli“, Veliki narodni orkestar Nenada Milanovića Pegija, pevačka grupa „Stari pomeljari“ i KUD „Radiša Poštić“.

Gost prvog dana programa manifestacije je Olivera Katarina, a voditelj Goran Milošević. Ljubitelji elektonske muzike imaće priliku da uživaju u zvucima I ritmu za koji će se pobrinuti DJ Tihi i DJ Zipi.

Potpaljivanje vatri, priprema i početak takmičenja u kuvanju kupusa u kategorijama „Celo selo kuva“, „Ekipe i pojedinci“ i „Ugostitelji“ planirano je za subotu, 16. septembar. Za taj dan planiuran je „Amaterski muzički maraton“ na kome nastupaju pevačke grupe, frulaši i solisti na drugim instrumentima, folklorne grupe i ansambli.

Istog dana, na festivalu „Biserno veče nad raspevanim Mrčajevcima“ nastupiće izvođači novih komponovanih pesama koje su u duhu šumadijskog melosa, specijalno napisane za ovu priliku, kao i koncert  „Impuls benda“ i Radiše Uroševića sa gostima.

Svečano otvaranje manifestacije „KUPUSIJADA“ i podizanje zastave uz pesmu „Mrčajevci moje rodno selo“ zakazano je za 18 časova, kao i besede ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Trećeg dana, u nedelju 17. septembra, održaće se finalno takmičenje u potpaljivanju vatre i krčkanju kupusa. Posetioci će od 12 do 18 časova moći da prate “Amaterski muzički maraton” gde nastupaju pevačke grupe, frulaši i solisti na drugim instrumentima, folklorne grupe i ansambli.

PROGLAŠENJE POBEDNIKA „15. KUPUSIJADE“ i dodela nagrada: „Zlatnog“, „Srebrnog“ i „Bronzanog“ lonca održaće od 18:30, nakon čega će od 21 čas koncert održati KUD-a „Dule Milosavljević“ iz Čačka i KUD-a „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.