Užice priprema rekonstrukciju srednjovekovnog Starog grada

Užice – Zidinama užičkog srednjovekovnog Starog grada, koje sedam vekova pamte, a tri decenije nisu obnavljane, uskoro predstoji hitna konzervacija. Potom i niz obimnijih radova, uz velika ulaganja, kako bi ova tvrđava bila uključena u turističku ponudu grada te postala prostor za kulturne i druge sadržaje.

Foto: S. Jovičić
Foto: S. Jovičić

To ovih dana najavljuje užička vlast, označavajući rekonstrukciju Starog grada kao jedan od najvažnijih gradskih projekata u naredne četiri godine. U tome će Užičani imati pomoć države i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a nade su da bi evropski fondovi mogli finansijski da pomognu ovaj poduhvat koji spaja drevnu prošlost i savremeno doba. U tom smislu u Užicu je održan sastanak radnog tima za obnovu Starog grada, u čijem radu su učestvovali ministar pravde Nikola Selaković, gradonačelnici Užica i Kraljeva Tihomir Petković i Predrag Terzić, kao i v. d. direktora kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika Ivan Milunović.

– Ovim poduhvatom, pored očuvanja tradicije i poštovanja lokalne istorije, želimo da iskoristimo to što imamo srednjovekovnu tvrđavu u širem centru grada i ozbiljnije je uključimo u turističku ponudu. Ideja je da Stari grad ukomponujemo sa obližnjom prvom hidrocentralom po Teslinim principima kojoj je 116 godina, s trasom nekadašnje „ćirine” pruge i drugim sadržajima kako bismo mnoge koji prolaze pored Užica privukli da vide ove retkosti. Hoćemo i da oživi pozorišna scena na tvrđavi, da se naprave slikarski ateljei, izložbeni prostori za postavke o istorijskim događajima… U nameri imamo podršku kraljevačkog zavoda. Istina, ranije se pričalo da Užice eventualno postane sedište nekog novog zavoda te vrste, ali to je stvar odluke nadležnog ministarstva i nije presudno za realizaciju ovog projekta – rekao je Tihomir Petković, dok ministar Selaković nije želeo da daje izjavu o ovom poduhvatu.

Po rečima Ivana Milunovića, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, ustanova od nacionalnog značaja koja pokriva 25 opština, daće logističku i stručnu pomoć u vezi sa zaštitom Starog grada, koji je spomenik kulture od velikog značaja.

– Najpre treba uraditi hitne konzervatorske radove na Starom gradu. Uskoro šaljemo naš tim stručnjaka da obavi pregled, premer, procenu vrednosti radova. Cilj je da Stari grad bude sačuvan i uključen u savremene tokove, a ne izolovan i zaboravljen. Prvo ćemo spremiti tehničku dokumentaciju da bismo mogli da apliciramo kod finansijera. Konzervacija je hitna, kao prva pomoć, jer nije rađena od osamdesetih godina. A onda ćemo raditi projekat rekonstrukcije – istakao je Milunović.

Na novinarsko pitanje koliko može da košta rekonstrukcija Starog grada, gradonačelnik Užica Petković odgovara:

– U ovom momentu je to nemoguće reći, koštaće mnogo, milione evra. Ali ukoliko svi zajedno napravimo jedan dobar projekat koji može da prođe kod evropskih institucija, postoje realni izgledi da se dobije i ta velika suma novca. Postoje primeri u Srbiji, recimo tvrđava Bač u Bačkoj je ovako krenula na inicijativu lokalne samouprave, uz pomoć zavoda, države.

Pisali smo u jednom od naših ranijih tekstova o Starom gradu (o kome prvi pouzdani podaci datiraju iz 14. veka) da je u njemu i sada citadela, srednji i donji grad, vodena kula, lagumi, zarušeni bedemi, a pod njim reka Đetinja do koje je nekad iz najniže kule te tvrđave vodilo 169 stepenika. Godinama je ovo, međutim, opasno mesto za šetnju, jer su bedemi nad provalijom neobezbeđeni. A Užičani vole svoju tvrđavu, pa kad je lepo vreme mnogi na zidine dolaze. Na Starom gradu su u periodu od 1973. do 1984. godine obavljena arheološka istraživanja, delimična rekonstrukciju i konzervacija, ali posle toga nije bilo takvih zahvata.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.