Užički gimnazijalci u srcu vrhunske nauke

Još pod utiskom putovanja: đaci iz Užica ispred instituta CERN u Švajcarskoj (Foto lična arhiva)

Užice – Modernim brzim liftom silazi se 100 metara pod zemlju, u prostor ogromnog akceleratora obima 27 kilometara koji ide ispod dve države: Švajcarske i Francuske. U akceleratoru se ubrzavaju čestice, da bi se dobila brzina približna brzini svetlosti i stvorila velika kinetička energija od sudara neutrona. Tu su smešteni veliki detektori elementarnih čestica za prikupljanje podataka o uslovima koji vladaju u trenutku sudara. Tamo je ljudski um daleko iskoračio u otkrića, tu nastaju svetski značajna istraživanja, poput eksperimentalno potvrđenog postojanja Higsovog bozona (božje čestice)…

Ovako su za naš list čuveni institut CERN u Švajcarskoj, evropski centar za nuklearna istraživanja, opisali užički gimnazijalci sa svojim profesorima, gosti ovog naučnog centra minulih dana. Grupa od 45 đaka i četvoro profesora tri dana je boravila u CERN-u zahvaljujući saradnji sa dr Vladimirom Rekovićem, bivšim učenikom užičke Gimnazije, koji već deceniju tamo radi kao naučni istraživač.

– Reković je preuzeo organizaciju našeg dolaska, smeštaja i pripremu predavanja. Troškove smeštaja i putovanja u većoj meri su platili roditelji đaka, a delom je u tome pomogla i užička privreda, ukupno 15 manjih i većih preduzeća. Putovali su đaci nadareni za fiziku, uglavnom odlični, po izboru aktiva profesora fizike u školi – rekao nam je ubrzo po povratku iz CERN-a direktor užičke Gimnazije Vukadin Simović, dodavši da je ovo drugi put da užički gimnazijalci tamo putuju: bili su pre četiri godine, takođe 45 đaka, takođe u Rekovićevoj organizaciji: – U CERN dolaze ekskurzije iz raznih zemalja, u to vreme su bili i đaci iz Izraela. Viđeno će našim učenicima, budućim akademskim građanima, svakako pomoći da fiziku dožive i sa te naučne strane. Možda da sutra i sami budu deo CERN-a, vrha naučnoistraživačkog rada – ističe direktor.

O tome šta su tamo videli podrobnije nam je govorila profesorka fizike u ovoj užičkoj školi Cmiljka Vasović. Pomenula je najpre da dr Vladimir Reković u CERNU-u radi kao istraživač na CMS detektoru, bio je u naučnom timu koji je eksperimentalno 2012. otkrio Higsov bozon. Među nekoliko hiljada zaposlenih u tom naučnom centru trenutno radi 37 naučnika iz Srbije, 17 iz Crne Gore i drugi sa ovog područja.

– Nad zemljom se u CERN-u nalazi jedna velika hala i u nju se ulazi uz stroge mere bezbednosti. Savremenim liftom silazili smo do detektora u grupama po 12 osoba. Ti prostori duboko pod zemljom potpuno su opremljeni i pogodni za boravak. Mi smo posetili dva detektora: CMS i Atlas, oba su u fazi obnove. A upravo u toj fazi moguće ih je posetiti, jer kad traju eksperimenti nema ulaska. Krajem aprila oni kreću s radom, pa su devet meseci posete praktično nemoguće. Kroz predavanja smo saznali kako je teorija povezana sa eksperimentom, kako pretpostavkama dovesti do naučnih otkrića. Čuli smo da je tamo u planu i izrada novog akceleratora, obima 100 kilometara, koji će dati čestice još veće energije. Rečju, poseta CERN-u nam svima znači: nama profesorima da svoje teorijsko znanje fizike proširimo praksom i vernije ga prenesemo, a učenicima je ovo bio izazovan put u vrh svetske nauke – napominje profesorka Cmiljka.

A gimnazijalci su, naravno, još uvek pod utiskom ovog putovanja. Jedan od od njih, Branislav Đurić, odličan učenik drugog razreda užičke Gimnazije, najradije se seća akceleratora i priče da su tu i nobelovci istraživali. – U CERN-u smo slušali o Higsovom bozonu, crnoj rupi, materiji i antimateriji, videli mnoge zanimljivosti i domete moderne nauke. To će mi, verujem, biti od pomoći u starijim razredima u nastavi fizike. S tim što, pre svega, poseta ovakvom naučnom centru najviše znači za našu opštu kulturu, upečatljivo deluje na svakog mladog čoveka – rekao nam je Đurić.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.