Voda čista, riba uginula

Ribočuvari preduzeća „Balkan Eko Tim“ odmah prijavili slučaj pomora ribe, tražili ispitivanje vode, stigli rezultati kao da su uzeti uzorci iz jedne od najčistijih reka u Srbiji

Čačak – Iako se nadležni još uvek ne oglašavaju o uginuću ribe koje su prijavili meštani Preljine i Brđana, Milan Jovanović, šef ribočuvarske službe preduzeća „Balkan Eko Tim“ iz Prijepolja, kaže da su ribočuvari prilikom redovne kontrole ribolovaca zatekli uginulu ribu u Despotovici.

Jovanović navodi da su odmah nakon toga od čačanskog Zavoda za javno zdravlje tražili da izvrši uzorkovanje vode, kao i da je uzorak uginule ribe poslat na analizu kraljevačkom Veterinarskom institutu.

– Nismo izašli po prijavi, već su ribočuvari prilikom redovne kontrole ribolovaca zatekli uginulu ribu kod stadiona u Gornjem MIlanovcu. U koritu reke u centru grada, bile su i mašine Javnog preduzeća za izgradnju Opštine Gornji Milanovac, a oko mašina je bila uginula riba.

Pozvao sam to preduzeće i rekli su mi da imaju odobrenje od Opštine da čiste korito reke, a koliko ja znam Opština nije nadležna za izdavanje tih dozovla već Direkcija za vode Beograd, ali to će nadležni da ustanove. Na licu mesta je bila i republička inspektorka za ekologiju iz Užica koja je bila u redovnoj kontroli jer je ona zadužena za otpadne vode. Odmah sam obavestio Zavod za javno zdravlje u Čačku koji je izašao na teren i uzorkovao vodu, a uzorak je uzet između gornjeg i donjeg mosta u Gornjem Milanovcu. „Preduzeće Balkan Eko Tim“ je za tu uslugu dobilo račun i platilo 59.700,00 dinara koliko košta jedno uzorkovanje vode. Čak smo i primerak uginule ribe odneli na analizu u Kraljevo na Veterinarski institut koji je uzorak poslao u Beograd. Rezultat koji je stigao iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu, Odeljenje za zdravstvenu zaštitu ribe, kaže da nisu utvrđene patološke promene na uzorku, osim da je slezina uvećana, ali to će veštak morati dalje da utvrdi, priča Jovanović.

„Kao da je uzorkovana reka Tara, a ne Despotovica“

Rezultati koje smo dobili od čačanskog Zavoda za javno zdravlje su idelani. Kao da smo na uzorkovanje poslali vodu iz reke Tare, tako da je po rezultatima voda ispravna, a mi svi znamo da reka nije čista. Obratio sam se i Policijskoj upravi u Gornjem Milanovcu, obaveštene su sve inspekcije. Ribočuvarska služba je sakupila 550 komada uginule ribe, izmerila i za sve to imamo dokumentaciju i fotografije, ali to sigurno nije konačan bilans ovog uginuća ribe jer nismo mogli da sakupimo svu ribu. Mi ništa više ne možemo da preduzememo jer smo sve uradili po predviđenoj proceduri i smatram da smo uradili sve što smo mogli. Kompletnu dokumentaciju sam predao i nadležnom inspektoru u Ministarstvu zaštite životne sredine i očekujem da će on preduzeti dalje mere. Rezultati dolaze kao da je sve u redu, a od čega riba crkava možda to neki doktor može da objasni, istakao je Jovanović.

Prijaviti svako zagađenje reke

Jovanović je rekao da zbog malog vodostaja reka nije mogla da odnese ribu, pa je ona dva dana plutala od Gornjeg Milanovca do Čačka. Takođe je napomenuo da je tih dana, osim pomora ribe u Dičini, Čemernici i Despotovici, došlo do uginuća ribe u Jelen Dolu i Ivanjici.

– Ribočuvari iz naše službe svakog dana obilaze reke i sva kritična mesta i obavljaju sve poslove iz njihove nadležnosti. Poručio bih svim građani koji primete da u nekoj reci nešto nije uredu, odmah pozovu čačanski Zavod za javno zdravlje, mada smatram da se građani na to teško odlučuju jer ta ispitivanja mnogo koštaju, kaže Milan Jovanović.

Izvor i foto: Dženarika info

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *