Zavičaj Simoviću u čast

Užice. – Narodna biblioteka Užice uskoro će izdati broj svog književnog časopisa “Međaj“ posvećen akademiku Ljubomiru Simoviću, rođenom pre 85 godina u ovom gradu. Biće to osobeno, zavičajno poetsko izdanje.

Ljubomir Simović, fotodokumentacja SANU

– Ovaj broj, čije je izdavanje podržalo Ministarstvo kulture, sadržaće Simovićeve pesme inspirisane događajima, pejzažima, jezikom i duhom Užica. Iz tri knjige: “Vidik na dve vode“, “Igla i konac“ i “Istočnice“, uz pesmu o Trojeručici. Akademik Simović je za taj broj napisao svoju napomenu, a predgovor Zoran Jeremić – izjavila je za naš list Dušica Murić, direktorka užičke biblioteke.

Predviđeno je, dodaje ona, da do kraja godine bude objavljen još jedan broj “Međaja“, takođe posvećen Užicu. Predstavljaće književnu biografiju ovog grada, s tekstovima raznih autora o Užicu i užičkom kraju. Takođe, u ovoj ustanovi je za 2020. u planu i reizdanje doktorske disertacije Milana Kašanina iz 1928. godine o Beloj crkvi karanskoj, hramu iz 14. stoleća.

Užička Narodna biblioteka, foto: Slobodan Jovičić

Podsećamo da je užička biblioteka od 10. juna normalizovala rad s korisnicima, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mera. Logično je što je u odnosu na prethodne godine smanjen broj programa, s tim što su najvažniji ovde ipak ostvareni. Tako je tradicionalna književna manifestacija “Odzivi Paunu“, 42. po redu, održana onlajn uz učešće 11 pesnika iz Zlatiborskog okruga, a njen ovogodišnji laureat je Miroslav Todorović za zbirku pesama “Ponad rukopisa“.

– Na sličan način biće obeležena i dodela nagrade ‘Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Poznati su i njeni ovogodišnji dobitnici: prvo mesto osvojila je Slavica Garonja za pripovetku “Pašićeva šest, mezanin desno“, drugo Aleksandar M. Arsenijević (“Ikra i Kafka“), dok treću dele Dragoslav Đurović (“Veoma neobična, ali potpuno istinita priča o Platonovom dedi“) i Željko Marković (“Prozori u noći“) – ističe direktorka užičke biblioteke.

Zgrada biblioteke u Uzicu, foto: S.Jovičić

 

Od ostalih značajnijih dešavanja ona izdvaja ovde krajem septembra održano književno veče ovogodišnjeg dobitnika Ninove nagrade Saše Ilića, kao i oktobarsko predstavljanje knjige dr Ilije Misailovića “Kazivanja iz prve ruke“. Izložba ove biblioteke pripremana krajem prošle godine u saradnji sa učenicima i nastavnicima Užičke gimnazije pod nazivom “Zona Dovlatov“ nedavno je predstavljena u Vranju, u okviru godišnjeg skupa Zajednice matičnih biblioteka “Biblionet“. Užičko čitalište je obeležilo i Dečju nedelju u saradnji sa osnovnim školama, oko 700 osnovaca iz sedam škola sa teritorije Užica oslikalo je obeleživače za knjige za svoje sugrađane. Učesnike ove akcije biblioteka je nagradila besplatnom članarinom.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.