ZAVRŠNICA 30.MEMORIJAL NADEŽDE PETROVIĆ UZ DODELU NAGRADA NAJBOLJIMA

Održan završni program jubilarnog 30. Memorijala Nadežde Petrović.
Subota, 7. novembar 2020. godine.


Medijima i nekolicini gostiju su se obratili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović i selektorka 30. Memorijala prof.dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke. Direktor Ćalović je naglasio veliki značaj Memorijala kao jednog od najznačajnijih reprezenata tekuće umetničke prakse u regionu i nesumnjivo najobimniji Memorijal u svojoj šezdesetogodišnjoj istoriji. Prof. dr Sarita Vujković je istakla izuzetnu saradnju i napore UGNP I MSURS, koje su umetnici i organizatori uložili kako bi celovitost jubilarnog Memorijala kao i umetničko – kustoska ideja pod sloganom “Na jug, na jug!Idemo na jug!” u potpunosti bila ostvarena.

U predstavljenju kataloga jubilarnog 30. Memorijala Nadežde Petrović su govorili urednica publikacije Mirjana Racković, kustos koordinator 30. Memorijala i Nemanja Mićević, autor vizuelnog identiteta i dizajner kataloga. Mirjana Racković je istakla nezahvalnu ulogu urednika svake publikaciju, a pogotovo one koja obuhvata više autora. Uskladiti potrebe tako obimnog Memorijala sa zahtevima autora, njihovim bogatim biografijama i sve to staviti u jedan isti nivo je izuzetno zahtevan posao. Kreativnosti i ličnih,uredničkih refleksija neminovno je da mora biti a baš u tome leže najveće teškoće. Nemanja Mićević, dizajner je ishodište pronašao u “čudovištu” od fikusa, najvećoj biljci ove vrste na Balkanu. Njegova “inteligencija” i nastojanje da buja, da raste i da se održi prkoseći zakonima flore, Mićeviću je dalo potrebne inicijalne momente da težnju ka jugu, kao prirodnom staništu mediteranske biljke, uveže u katalog izložbe koja nosi naslov „Na jug, na jug! Idemo na jug!“

Svečano su dodeljene nagrade 30. Memorijala. Stručni žiri u sastavu: predsednik Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu I Dragana Božović, kustoskinja I muzejski savetnik u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”- Čačak su Nagradu Memorijala dodelili Mladenu Miljanoviću, umetniku iz Banjaluke za video rad “Zvuci rodnog kraja”. U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi: “Video rad Zvuci rodnog kraja donosi gorko – humornu studiju o složenosti društveno političke stvarnosti Bosne i Hercegovine, zemlje koja je nekad bila sinonim za multietnički, kulturni i konfesionalni suživot ali i jedan od najsurovijih ratova u savremenoj istoriji.”

Nagrada Umetničke galerije “Nadežda Petrović” je dodeljena Vladimiru Periću za rad “Karantin za ptice”, objekat postevljen u Gradskom parku i poklonjen gradu Čačku na trajno korišćenje.

Žiri u obrazloženju iznosi: “…Perić u novom radu, lociranom u ambijentu Gradskog parka u Čačku, nastavlja sa daljim razvijanjem iste ideje, ali ovaj put je značajno određujući novonastalim okolnostima globalne zdravstvene krize.”

U završetku svečanosti potpisan je i, za obe kuće, veoma značajan Sporazum o saradnji između Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke. U Sporazumu o saradnji i međusobnoj podršci se navodi da će obe ustanove raditi na zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa kao I saradnji na realizaciji pojedinačnih i zajedničkih programa koji će biti precizno definisanii programom saradnje za svaku pojedinačnu aktivnost tog tipa.

Najavljeno stručno vođenje selektorke 30. Memorijala, prof. dr Sarite Vujković je otkazano zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Završni program je održan u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Press Lider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *