Zdrava užička voda iz propale mreže

Užice – Priča o užičkoj vodi možda je nekom i dojadila, ali pred odbornike gradske skupštine kao glavna tema predstojećeg zasedanja stiže informacija o vodosnabdevanju građana i privrede Užica. Po njoj, ukratko, voda koja se ovde pije sada je zdrava, zadovoljavajućeg kvaliteta, i to iz vodovodne mreže koja je u veoma lošem stanju.

Vodoakumulacija Vrutci čeka da se završi obnova užičkog postrojenja za preradu vode (foto S Jovičić)

Da je užička pijaća voda, s kojom se kuburilo poslednjih godina, sada pogodna za piće, svedoči izveštaj užičkog Zavoda za javno zdravlje pripremljen za tu skupštinsku sednicu. U njemu piše da je „zadovoljavajućeg kvaliteta sa bakteriološkog, fizičko-hemijskog i biološkog aspekta“, a predložene su i mere „u cilju poboljšanja kvaliteta“: poboljšati proces prerade vode i kvalitet distributivne mreže čije plansko ispiranje treba nastaviti, edukovati osoblje uključeno u ove procese, prepoznati i odrediti kritičke tačke sistema.

Kad je reč o stanju vodosistema i mreže, tu sliku nudi pomenuta detaljna informacija o vodosnabdevanju, već spremna za odbornike, koju je potpisao direktor JKP „Vodovod Užice“ Duško Ljujić. Uz podsećanja na nevolje grada s vodom zbog cijanobakterija u akumulaciji Vrutci s kraja 2013. godine, pomoć države da se brzo napravi cevovod za novo privremeno izvorište Sušičko vrelo i normalizuje vodosnabdevanje grada, formiranje stručnog tima (sa devet doktora nauka) za izradu projektnog zadatka sanacije Vrutaka, te početak rekonstrukcije i dogradnje gradskog postrojenja za preradu vode, Ljujić piše i ovo:

Jedan od veoma značajnih problema sa kojima se JKP ’Vodovod’ suočava je veoma loše stanje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i nedostatak potrebne dokumentacije i upotrebnih dozvola za ogroman broj objekata i mreže. Dugi niz godina se nije dovoljno ulagalo u rekonstrukciju i obnavljanje vodovodne i kanalizacione mreže, pa to sada predstavlja veliki problem. JKP ’Vodovod’ ima ogromne probleme i troškove na otklanjanju učestalih kvarova na mreži. U gradu imamo skoro 400 kilometara vodovodne mreže, gde je preko 50 kilometara azbestnog cevovoda koji je u lošem stanju, kao i dosta čeličnih cevovoda koji moraju da se rekonstruišu u najskorije vreme“, navodi direktor i dodaje da JKP „Vodovod“ iz svojih sredstava intenzivno radi na zameni dotrajalih vodovodnih cevi, te da je prethodne dve godine zamenjeno više od pet kilometara azbestnih cevi raznih prečnika i urađen projekat rekonstrukcije magistralnog čeličnog cevovoda u Sevojnu. Priprema se dokumentacija za rekonstrukciju cevovoda visoke zone koji je najugroženiji, a u ovoj godini i zamena više od tri kilometra azbestnih cevi. Plan je da se s tim nastavi „sve do dostizanja zadovoljavajućeg kvaliteta kompletnog cevovoda“.

A budući da je izvorište Sušičko vrelo na teritoriji opštine Čajetina, koja ga je pronašla i sada obavlja pripreme da ga koristi za vodosnabdevanje zlatiborskog kraja u nadi da će Užičani već jednom rešiti pitanje akumulacije Vrutci i svog gradskog postrojenja za preradu vode, odbornici treba da razmotre šta ako grad zbog toga izgubi taj privremeni užički vodozahvat.

Ljujić o tome u informaciji navodi da je „suočen sa problemom neizvesnosti vodosnabdevanja sa Sušičkog vrela po pitanju potrebnih količina vode, JKP ’Vodovod’ krenuo sa osposobljavanjem i vraćanjem u funkciju svih alternativnih izvorišta: osposobljeno je izvorište Turica gde je dobijeno skoro 100 litara u sekundi najkvalitetnije vode iz podzemnih izvorišta, uvedeno je u sistem vodosnabdevanja Ćebića vrelo, što zajedno sa Živkovića vrelom i Potočanjem obezbeđuje gotovo 50 odsto potrebnih količina vode, bez Sušičkog vrela i Vrutaka“.

Od posebne važnosti za grad, piše ovde, jesu započeti radovi na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za preradu vode, za čiju prvu fazu je Ministarstvo građevinarstva obezbedilo 360 miliona, a grad Užice 40 miliona dinara. Rok za završetak radova u prvoj fazi je oktobar ove godine.

„Sigurni smo da će Užice realizacijom kompletnog projekta rešiti problem vodosnabdevanja za duži niz godina i da će moći bezbedno da se vrati na strateški opredeljen vodozahvat – akumulaciju Vrutci“, ističe direktor JKP „Vodovod“.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *