Zimska škola oživljava brdsko selo

Požega – Dok seoski poslovi usred zime miruju, poljoprivredni proizvođači Zlatiborskog i Moravičkog okruga okupljaju se na Zimskoj školi za poljoprivrednike “Kako oživeti selo“, petoj po redu koja se održava od 1. do 3.februara. Oko 150 istaknutih stočara, ratara, voćara, povrtara tri dana će stručna znanja sticati, iskustva razmenjivati i družiti se u Poljoprivrednoj školi u Požegi.

Iz rada jedne Zimske škole za poljoprivrednike, foto: S.Jovičić

Pre pet godina ovu zimsku školu osmislili su u užičkom Centru organske poljoprivrede s namerom da desetine proverenih stručnjaka, profesora i doktora nauka sa instituta i fakulteta, dovedu među seljake ovog kraja(uglavnom mlađe), pred žene koje se bave tom proizvodnjom, ponekog studenta poljoprivrede, agronoma bez posla. Da ih posavetuju kako da spoje stručna znanja i praksu: primene agrotehničke mere, pravilno zasnivaju zasade, organizuju se u zadruge, organski proizvode… Ostvareno je to u minule četiri godine, uvek uz podršku Ministarstva za poljoprivredu, užičke RRA “Zlatibor“, lokalnih samouprava sa ovog područja.

Prof. dr Nikola Bajić, osnivač i vođa Zimske škole za poljoprivrednike, foto: S. Jovičić

Tako će biti i ovog puta na zimskoj školi, s tim što će stručnjaci proizvođačima govoriti o zadrugama i zadrugarstvu, agrarnoj politici, programima i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, srpskom selu danas, zaštiti maline, kozarstvu i ovčarstvu, kupini i borovnici, orezivanju voća, proizvodnji rakije, gajenju mangulica, proizvodnji lekovitog bilja i drugim temama. Na kraju, posle ukupno 51 predavanja, ova trodnevna narodna škola završava se svečanim ručkom uz svirku trubača.

I malina je tema Zimske škole za poljoprivrednike, foto: S.Jovičić

– Zimskom školom dajemo doprinos osavremenjavanju poljoprivrede ovog dela Srbije i opstanku brdskih sela te ostajanju mladih u njima. Rezultati tog školovanja naših seljaka već su vidljivi: ovde se razvijaju organsko kozarstvo i živinarstvo, organska malina, borovnica i paradajz, otvorena je jedna nova mlekara a dve su u izgradnji, otpočeta je prerada kozjeg mleka i urađeno niz drugog – kaže osnivač i vođa ove škole prof. dr Nikola Bajić.

Objavljeno u Politici 01. 02. 2018.

Autor: Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *