,,ZLATNO SLOVO“ ZA OLIVERU NEDELJKOVIĆ

„Златно словоˮ за Оливеру Недељковић

„Златно слово Дејана Вукићевића”, новоустановљенопризнање у част прерано преминулог колеге, врсногстручњака и посвећеникапослу и писанојречиуопште, др Дејана Вукићевића је у четвртак, 6. октобра додељено Оливери Недељковић, библиотекару саветнику чачанске Библиотеке за поставку „Српскапоезија XX века у фондовимаГрадскебиблиотеке ВладиславПетковићДис”. НаградаједодељенадругогданаЖичкогсаборабиблиотекаракојисеодржава у Народнојбиблиотеци „СтефанПрвовенчани” у Краљеву. Овопризнањеседодељује за најбољу изложбу у библиотечко-информационој делатности, а жири су чиниле Гордане Ђилас, др Драгана Милуновић, Емилија Димовска, Наташа Антонијевић и Катарина Јаблановић.  У образложењу за доделу признања, истакнуто је да се изложба Оливере Недељковић издвојила својом живописношћу, јер осим песничких књига, приказује и рукописе и личне предмете представљених песника, од којих многи имају карактер раритета. Наведеноје, између осталог, да је ова изложба право освежење у начину презентације библиотечке грађе, те да на најлепши начин оплемењује новоформирану збирку поезије у Градској библиотеци Чачак.О значају „Златног слова Дејана Вукићевића” и образложењу одлуке, у име жирија, говорила је председник мр Гордана Ђилас, библиотекар саветник у Библиотеци Матице српске. Чарна Вукићевић, кћер Дејана ВукићевићауручилајеОливериНедељковићНаградукоја се састоји од златника са именом њеног оца и књиге коју је написао „Nonimprimatur”.

Оливера је приликом обраћања изразила захвалност жирију које је, између поставки које су са великим знањем, трудом и ентузијазмом приређене у библиотекама Србије, наградио ону којajeприређенаповодом отварања Музеја поезије у чачанској Библиотеци. Такође, захвалила је колегама матичне установекоји су предложили ову изложбу за новоустановљено признање, као и директору Богдану Трифуновићу који је поверио задатак, сходно њеним афинитетима и дугодишњем раду у Градској библиотеци. Колико значај има Награда која носи име Дејана Вукићевића у говору истакла је Недељковић, посебно захваљујући његовој породици и Народној библиотеци у Краљеву.

„Превасходну захвалност, ипак, дугујем породици Дејана Вукићевића која је установљењем награде Златно слово Дејана Вукићевића, учинила да свестрани библиолог, библиограф, библиотекар и књижевник импозантног опуса, наш драгоцени сарадник и пријатељ, кроз име ове награде остане у свету коме је свим бићем припадао и који ће, можда, тек накнадно, како то обично бива, схватити оригиналност и значај његовог дела. Јер, уверена сам у то, наредне генерације библиотекара ће користећи његове библиографије, монографије и публикације које је уредио, моћи да препознају знање, посвећеност и акрибичност човека изузетних принципа, снажних мотива и широке културе. Спознаће колико је духа и креативности било у аутору изложбених поставки којесубилеподједнакозанимљивеи научној јавности и широкој публици– од књига необичих наслова до минијатурних публикација које се мoгу сместити на зрно грашка. А будућим читаоцима његовог суптилног, слојевитог прозног опуса,  очигледније него савременицима, надамсе, указаће се његов раскошни дар и врхунски приповедачки стил.”Први лауреат овог признањајесвојубеседузавршилаемотивнонагласившидапримајући Златно слово с Дејановим именом је обавезеју да га будућим радом тек оправда.

О првој поставци Музеја поезије приказан је и филм за који су били задужени библиотекари Мирко Дрманац и Биљана Раичић из чачанске Библиотеке, а који је настао према сценарију Оливере Недељковић.

Након свечаног уручења признања, уследио је и радни део „Жичког сабора библиотекара 2023” чија је овогдишња тема била „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека”. Међу ауторима радова који долазе из библиотека широм Србије, а који су излагали на ову важну тему, била је и библиотекар Тијана Бежанић из Градске библиотеке Чачак, која је представила свој рад „Дисово пролеће – шестодеценијски континуитет у изградњи песничког идентитета (1964‒2023)ˮ.

фото..Иван Спасојевић

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *