„Zlatnu kosu“ na Rajcu osvojio Nedeljko Kerlec

Rajac – „Živ i zdrav bio, seno pokupio, livada mu i dogodine travom rodila…”

Ovu zdravicu uputio je starina Milojko Milosavljević, čuveni zdravičar iz Slavkovice, učesnicima i gostima 44. „Kosidbe na Rajcu”, tradicionalne međunarodne manifestacije koja svake prve nedelje po Petrovdanu na padinama planine nadomak Ljiga okupi najbolje kosače iz regiona. Da pokažu svoje umeće u baratanju kosom i da od zaborava sačuvaju stare običaje.

Pristigli su majstori drevnog posla iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, a ove godine veliku čast ukazao im je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić koji je otvorio smotru. Ova kosidba može da bude znak državi da još više uloži i truda i novaca u poljoprivredu, u seljački rad, da kap seljačkog znoja vredi kao i kap znoja u gradu, poručio je predsednik.– Srbija mora da se okrene selu mnogo više nego do sada. Naša deca, rođena i odrasla na selu, ne smeju da osete sramotu što su sa sela, nego da budu ponosna. A mi to moramo da im stvorimo.

Najbolji među kosačima Nedeljko Kerlec/ Foto: S.Ćirić
Najbolji među kosačima Nedeljko Kerlec/ Foto: S.Ćirić

Trudićemo se, sve više naše saradnje sa stranim državama i kompanijama usmereno je ka selu. Selo nas diže, selo bi, valjda, trebalo i da nas hrani, a ne uvoz iz drugih zemalja. Selu treba da se odužimo – rekao je Tomislav Nikolić.

Ovogodišnji pobednik je Nedeljko Kerlec (49) iz Janje kod Šipova u Republici Srpskoj. On je po oceni žirija bio najbolji u konkurenciji 21 takmičara iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Drugo mesto zauzeo je Milorad Gazdić iz Pljevalja, a treće osamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, jedan od najmlađih takmičara u istoriji ove smotre. U revijalnom delu „Kosidbe” najbolji je bio Drago Bogovac iz Knina.

rajac2 (1)Foto: S.Ćirić

On je postao novi đidija, kosač koji najbolje kosi, najbolju nošnju nosi, najbolje peva i ume kolo da povede, a da ne zaostaje ni u jelu i piću… On će dogodine biti domaćin 45. „Kosidbe na Rajcu”.

„Kosidba na Rajcu”, jedna od najpoznatijih i verovatno najposećenija smotra ove vrste na svetu, simbolično obeležava kraj sezone košenja planinskih livada i podseća na tradiciju seoskih moba, okupljanja radi obavljanja ovog teškog i važnog posla.

Tradicija i narodni običaji su koreni svakog naroda, prenose se s kolena na koleno, deo su kulturne baštine, poručio je na otvaranju „Kosidbe” predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević.

– Zato smo u obavezi da čuvamo našu tradiciju i kulturu, jer bez toga kao narod ne postojimo – dodao je on.

„Kosidba” nije samo takmičenje, već i verni prikaz svih običaja vezanih za košenje livada, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša…

Tako je bilo i ove nedelje kada je đidija Radivoje Petronijević iz Riđaka kod Čačka, prošlogodišnji pobednik revijalnog dela takmičenja, sa simboličnih 44 udarca otkovao kosu i pozvao kosače i goste na livade, gde ih je dočekala povremena kiša, ali ni ona nije uspela da umanji spektakl. Prvo su se nadmetali u kosači u revijalnom delu, a pobedu je izvojevao… On je postao novi đidija, kosač koji najbolje kosi, najbolju nošnju nosi, najbolje peva i ume kolo da povede, a da ne zaostaje ni u jelu i piću… On će dogodine biti domaćin sledeće „Kosidbe na Rajcu”.

A onda je usledio pravi okršaj, takmičenje za „Zlatnu kosu”. Prštalo je na sve strane, megdan su podelili najbolji. Žiriju nije bilo lako, ocenjivao je broj otkosa, širinu prvog otkosa, brzinu košenja i kvalitet pokošene parcele.

Kosački ručak

Bogata trpeza na sveže pokošenoj livadi priređena za učesnike revijalnog dela „Kosidbe” jedan je od najatraktivnijih detalja ove smotre. Ručkonoše, vredne žene iz ljiškog udruženja „Zlatne ruke”, okupljene da od zaborava sačuvaju recepte svojih majki, baka i prabaka, na prostrtim ćilimima i čaršafima ponudile su svakakvih đakonija – sira, kajmaka, čvaraka, proje i domaćih lepinja, gibanice, uštipaka, pasulja prebranca, slanine i pršute, pita raznih.

Nije samo posao

Kosidba nije bila samo važan i težak zajednički posao u planinskim stočarskim krajevima, ona je bila i prilika za susret domaćina, za dogovore šta i kako dalje, kako da sarađuju i da se pomažu. Bila je i prilika za mlade momke i devojke da se vide i budu viđeni, da ašikuju, pa i da svadbu ugovore. Za decu je bila prilika da da se sretnu, igraju, doživljaj za pamćenje.

I Cvijeta sa kosom

Među kršnim momcima, mlađim i starijim, u revijalnom delu ovogodišnje „Kosidbe” našle su se i dve dame. Jedna od njih, Cvijeta Knežević (39), majka dvoje dece iz Bačkog Dobrog Polja, već četvrtu godinu nastupa na Rajcu, pobedila je na mnogim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.– Svakog dana kosim, za mene ovo nije težak posao. Mnoge žene znaju da kose, pozivam ih da se takmiče – poručila je Cvijeta.

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.