Zloupotreba alkohola, duvana i droga kod mladih u Čačku

Među mladima je sve više korisnika duvana, alkohola i droge. Posebno je alarmantan sve veći broj osoba koje zloupotrebljavaju psohoaktivne supstance. Uticaj vršnjačke grupe je izuzetno važan u periodu adolescencije, kada subkultura preuzima primaran značaj u procesu socijalizacije i na taj način oblikuje i poželjne i nepoželjne forme ponašanja.

Zloupotreba droge je posebno karakteristična za moderno društvo. Droga se vise ne događa negde drugde i nekima drugima, ona je ovde među nama. Naglo raste broj uživalaca droga, naročito među mladima, među srednjoškolcima, pa i starijim osnovcima. Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna, napotiv, ostavlja teške posledice i po mentalno i po fizičko zdravlje. Upravo zbog toga neke škole u saradnji sa lekarima i policijskim stručnjacima organizuju sastanke sa učenicima, roditeljima, nastavnicima, kako bi se upoznali sa ovim problemom, a cilj je da deca ne posegnu za drogom, odnosno da prestanu sa njenim uzimanjem.

Prema rečima koordinatora za prevenciju nasilja u Školskoj upravi Moravičkog okruga, Rade Karanac, prilikom istraživanja “Procena mladih Čačka o bezbednosti u Gradu“ i pored činjenice da je ispitanicima zagarantovana anonimnost svesni smo, kako kaže, da dobijeni rezultati, a posebno u ovom delu izveštaja mogu da budu predmet diskusije njihove verodostojnosti.

“U tumačenju dobijenih rezultata pošli smo od pretpostavke da su ispitani učenici bili otvoreni za saradnju i da su iskreno odgovarali na sva pitanja iz upitnika, pa i ovog dela koji se bavi upotrebom pasihoaktivnih supstanci. Naravno da smo svesni da je bilo i onih koji su razmišljali kao i ovaj mlad čovek čije mišljenje navodimo „Da li vi mislite da neko ko je konzumirao drogu želi ovde da zaokruži DA?“, istakla je Karanac.

Ona je dodala da ih je tokom istraživanja interesovalo da li su čačanskim učenicima, koji su probali drogu, ona ponuđena ili su sami pristali da je probaju.

“Najveći broj učenika 78,8% (89,2% osnovaca i 70,9% srednjoškolaca) je izjavio da nikada nisu bili u situaciji da im neko nudi drogu, ali je 10,6% ispitanika izjavilo da im je ona ponuđena i to mnogo većem broju učenika iz srednje škole (16,4%) u odnosu na 3,3% učenika iz osnovne škole. Samostalnu odluku o uzimanju droge je donelo 4,6% ispitanih učenika i to 7% srednjoškolaca i 1,5% osonvaca.

Kada je u pitanju konzumiranje alkohola tokom istraživanja koje su uradile Rada Karanac, sociolog i Katarina Dunjić Mandić, školski psiholog, konzumiranje alkoholnih pića je rasprostranjeno među adolescentima u Čačku.

“Utvrđene razlike pokazuju da srednjoškolci i mladići češće konzumiraju alkohol, dok su utvrđene uzrasne razlike očekivane. Alkoholna pića ne pije značajno više osnovaca (61,3%) u odnosu na 29,1% srednjoškolaca (svaki treći srednjoškolac ne pije). Često i svakodnevno alkohol koristi 4,5% učenika VII i VIII razreda i 26,7% srednjoškolaca. Retko upotrebljava alkohol 35,8% ispitanika (29,1% iz osnovne škola i 41% iz srednje škole). NE pije alkohol 43,3% ispitanih učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Čačka”, rekla je Karanac.

Istakla je da je prema rezultatima više od jednog pijanstva imalo značajno više mladića, svaki drugi, nego devojaka (35%). Podatak koji zabrinjava je da je svaki četvrti ispitani mladić bio pijan više od 10 puta. Takođe, podvlači da mladi u većem broju, krajem osnovne i početkom srednje škole počinju da konzumiraju alkohol. Postavlja se i pitanje, da li proslave 18-tih rođendana koje su aktuelne u ovom uzrastu, uzimaju svoj danak uz blagonaklono odobravanje ili nemoć roditelja koji ih organizuju.

Dobijeni podaci u istraživanju koje se odnosi na pušenje cigareta pokazuju da je mnogo veći broj učenika probalo i konzumiralo alkoholna pića nego što su probali ili/i nastavili sa pušenjem.

“Utvrdili smo da 64,2% ispitanih učenika uzrasta od VII razreda osnovne do IV razreda srednje škole nije nikada popušio/la cigaretu, i da većina ispitanih devojaka (69,6%) i 57,6% mladića pripada kategoriji nepušača. Mada se sa pušenjem počinje veoma rano (još u osnovnoj školi), najveći broj ispitanih učenika je popušilo prvu cigaretu sa 16 godina (6,1%). Najviše srednjoškolaca je prvu cigaretu probalo sa 16 godina (10,9%); sa 15 godina 7,8%, a sa 14 godina 7,3%. Utvrđeno je da 69,6% devojaka i 57,6% mladića nije nikad popušilo cigaretu, što nije statistički važan podatak, ali razlika postoji”, naglasila je Rada Karanac.

PressLider  / Marina Trmčić

Foto: ILUSTRACIJA

Ovaj tekst je deo medijskog projekta “Znanju na znanje 2017“ koji PressLider organizuje u okviru konkursa Grada Čačka za osvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017.godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *