ZNANJEM U BUDUĆNOST, SA OSMEHOM U SRCE RUDNIKA

Gornji Milanovac – U preduzeću Rudnik i flotacija „Rudnik“ koja već uspešno radi pod okriljem kompanije “Contango” za sebe kažu da su izuzetno zahtevni u poslu i odani svojim zaposlenima, ali da su i jedna od najprivlačnijih kompanija za rad u ovom delu centralne Srbije.

U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da su dve mlade devojke Kristina Urošević i Tamara Bogdanović studenti generacije na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu svoj lični i profesionalni razvoj odlučile da započnu, upravo, u ovom preduzeću.

Devojke plene osmehom i vedrinom, a da ste ih sreli u nekom drugom okruženju nikada ne biste pretpostavili čime se bave. Ipak, obe naglašavaju da su školovanjem na rudarskom fakultetu ostvarile svoje mladalačke želje, a postignutim uspehom prilikom studiranja dokazale da razlika između muške i ženske profesije ne postoji.

Kristina Urošević i Tamara Bogdanović

Prilikom izlaska iz rudarske jame geolog, Tamara Bogdanović, u izjavi za TV GM Plus istakla je da su je oduvek zanimale prirodne nauke, fenomeni i pojave.

„Istraživanjem tokom srednje škole rudnik mi je uvek bio interesantan i spletom srećnih okolnosti ja sam odlučila da upišem Rudarsko-geološki fakultet. Od samog početka sam imala podršku porodice, kako pri odabiru fakulteta, tako i posla. U poslednje vreme dosta devojaka studira pa onda to nije striktno muški fakultet kao što se generalno pretpostavlja za Rudarsko.geološki fakultet u Beogradu. Tokom studiranja shvatila sam da, zapravo, želim da se vratim u Gornji Milanovac, kraj u kojem sam odrasla, da se posvetim opštini u kojoj živim i da, prosto, doprinosim na taj način. Rudnik je bio prvi izbor zato što je blizu kuće i zato što je dobro razvijena kompanija koja se bavi, upravo, ovim što sam i završila”, objašnjava Tamara.

Geolog  Tamara Bogdanović

Ona je istakla da su, tokom tri meseca, od kada je počela sa radom u kompaniji Rudnik ispunjena sva njena očekivanja.

“Iskreno, nisam znala šta će se tačno očekivati od mene kada budem došla na posao. Bila sam ovde na praksi pre tri godine, ali je sve to, nekako, drugačije kada si student na praksi od onoga kada kreneš da radiš. Međutim, jako brzo sam se uhodala, kolege su me jako dobro prihvatile i kako to ide, sve po redu, ja sam dobijala svoja zaduženja. Zaposlena sam na radnom mestu geloga za jamska istraživanja.Bavim se istraživanjem i doistraživanjem samog rudnika.Kartiraju se bušotine, prikupljaju se podaci o tome gde postoje rude i gde će se dalje eksploatisati. Kasnije se ti podaci obrađuju, nanose na planove, profile, zatim se sve to digitalizuje“, objašnjava Tamara dodajući da svoju budućnost vidi, baš, u ovom rudniku uzimajući u obzir da planira da zasnuje porodicu u svom rodnom mestu.

Nakon sticanja znanja na Rudarsko-geološkom fakultetu Kristina Urošević je završila master studije na odseku mehanizacije u rudarstvu. Iako, već skoro godinu dana, svakog jutra pre 7 sati stiže naa posao u rudniku, radi to sa osmehom i velikim zadovljstvom.

Rudarski inženjer Kristina Urošević

Ona je, za TV GM Pres, istakla da na početku studiranja, kao i mnogi drugi, nije imala predstavu kakav je to posao, dok nije počela da radi.

„Pre svega, mene nikada nije interesova statičan posao, kancelarija i rad za računarom. Prvenstveno me je privlačila dinamičnost, odnosno poslovi koji su vezani za neku akciju, gde se svakog dana nailazi na nove prepreke. Uzor da se opredelim za ove studije bila mi je moja sestra koja je završila Rudarsko-geološki fakultet. U rudniku sam zaposlena na poziciji rudarski inženjer pripravnik i ovde sam na službi za jamsko održavanje, odnosno održavanje jamske mehanizacije i sve jamske opreme. Svakim danom dobijam sve više i više elana za rad i napredak zato što je svaki dan različit i nikad nije isto”, kaže Kristina.

Prema njenim rečima mišljenja iz njenog okruženja o poslu kojim se bavi su podeljena.

„Prijatelji koje sam, uglavnom, stekla u rudarskom poslu reaguju sasvim normalno, dok oni koje upoznajem prvi put misle da se šalim i nakon što im objasnim da je to, zaista, posao kojim se bavim i koji volim, onda usledi oduševljenje. Prilikom upisa na fakultet imala sam nekoliko opcija kuda posle svršenih studija, ali kada sam od saradnika čula da kompanija Rudnik godinama uspešno posluje i da daje maksimalnu podršku mladima u poslu, nisam se razmišljala donoseći odluku. Prepuručila bih svim svojim kolegama da njihov izbor bude upravo ova kompanija“, isatkla je Kristina dodajuće da u narednim godinama sebe vidi na istom radnom mestu jer, kako kaže, ova kompanija ima potencijala za napredak i njeno usavršavanje.

Dolazak dve mlade devojke u rudnik stvara dodatnu odgovornost rukovodstvu i starijim kolegama da doprinesu da se njihov očigledan potencijal koji su pokazale tokom studija u potpunosti razvije i da im omoguće stručno usavršavanje. Na taj način će moći značajno da doprinesu razvoju i poslovanju kompanije Rudnik u budućem periodu.

Tekst preuzet iz priloga TV GM Pres

Foto: PrtSc / TV GM Pres

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.