„Kuke dobrote” za sirote

Gornji Milanovac – Kao i u drugim gradovima, kontejneri za smeće su godinama „konkurencija” humanitarnim organizacijama: Crvenom krstu, narodnim kuhinjama, Kolu srpskih sestara, centrima za socijalni rad.

U njima najsiromašniji žitelji grada pronalaze delove odeće i obuće, neretko i hranu. Sve to po cenu vlastitog dostojanstva i na sramotu društva, piše Politika.

Novi „humanitarac” u gradu pod Rudnikom (Foto B. Lomović)
Novi „humanitarac” u gradu pod Rudnikom (Foto B. Lomović)

Odnedavno se pojavio novi „humanitarac”, nazvan „kuke dobrote”. Najpre su stigle u veće gradove Srbije; donela ih je, kažu, iz Portugala jedna naša zemljakinja stalno nastanjena u Lisabonu.

„Kuke dobrote” u Milanovcu je postavila Ljiljana Čolić Miketić na zid svoje apoteke „Gral”, preko puta Opšte bolnice.

– „Kuke dobrote” smanjuju koliko-toliko urušavanje dostojanstva siromašnih, kao i neizbežan stid koji ih prati dok preturaju po smrdljivim kontejnerima. U početku su građani ulazili u apoteku da me pitaju šta je to i čemu služi, a već sutradan su kačili kese sa odećom i hranom. Ponekad toga bude toliko da ne može sve na kuke, već leži na trotoaru, a mi unesemo u apoteku pa, kasnije, iznesemo i okačimo – priča nam Ljiljana.

Ujutru su o kukama kese sa veknama i flašama mleka i koka-kole. Od hrane su još i konzerve sardine i paštete, jaja, ulje, a za praznike su kese bogatije i sa raznovrsnijim sadržajem. Svakodnevno se ostavlja odeća i obuća, često sa natpisima na kesama: dečje patike, ženske cipele broj taj i taj, pantalone za krupnijeg muškarca…

– Znam da moje kuke ne mogu da smanje razliku između bogatih i siromašnih koja je, nažalost, sve veća, ali u vremenu u kom živimo imaju svoju humanitarnu ulogu. Za sada su jedine u gradu i podaleko su od mnogih potencijalnih davalaca i korisnika, zato smatram da ih još treba postaviti. Pozivam gradske humanitarne organizacije da obaveste svoje stalne korisnike pomoći o postojanju i ulozi ovih „kuka dobrote” – zaključuje Ljiljana Miketić.

I tako, oni koji imaju i hoće da pomognu donose i kače poklone danju; oni kojima treba dolaze i odnose uglavnom noću. Ljiljanine kuke dobro obavljaju misiju „humanitarca” u gradu pod Rudnikom.

B. Lomović, Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *