Obnova užičke tvrđave uz državnu pomoć

Zidine starog grada: foto: S. Jovičić

Užice – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je prilikom obilaska užičkog Starog grada, ostataka srednjovekovne tvrđave iz 14. veka, da ovaj lokalitet spada među najređe i najkvalitetnije u Srbiji. Gradska vlast planira rekonstrukciju Starog grada, a resorni ministar, koji je u Užicu posetio kulturne ustanove, najavljuje i državnu pomoć tom poduhvatu.

– Razgovarali smo o tome šta u narednom periodu, u saradnji sa regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture i ministarstvom, treba uložiti da bi na ovom mestu nikla jedna istorijska i turistička atrakcija kojom će se Užice ponositi. Nastojaćemo da pružimo finansijske, tehničke, organizacione i druge uslove za dodatna arheološka istraživanja ovog lokaliteta, odgovarajući stepen zaštite i, što je najbitnije, rekonstrukciju. Najpre za omogućavanje bezbednosti, a protokom vremena i za dolazak većeg broja domaćih i stranih turista. Mislim da taj posao u narednih nekoliko godina možemo da oposlimo – izjavio je Vukosavljević, dodajući da je naišao na entuzijazam predstavnika lokalne samouprave koji u oblasti kulture rade kvalitetne stvari.

Na novinarsko pitanje da li je kakva konkretna pomoć obećana, ministar je odgovorio:

– Nismo na terenu obećanja, već na terenu razgovora o tome kako mogu da se finansiraju projekti vezani za ustanove kulture u Užicu. Ovaj grad je u protekle tri godine po različitim osnovama od Ministarstva kulture dobio oko 35 miliona dinara, kako za ustanove zaštite kulture, tako i za programski sektor.

Tvrđava gospodari iznad grada, foto: S. Jovičić

A kad je reč o obnovi užičke tvrđave, podsećamo da je prošlog leta u Užicu obelodanjeno da zidinama ovog srednjovekovnog grada uskoro predstoji hitna konzervacija. Potom i niz obimnijih radova, uz velika ulaganja, kako bi tvrđava bila uključena u turističku ponudu grada, te postala prostor za kulturne i druge sadržaje. Tada je užička vlast označila rekonstrukciju Starog grada kao jedan od najvažnijih gradskih projekata u naredne četiri godine.

– Ideja je da Stari grad ukomponujemo sa obližnjom prvom hidrocentralom po Teslinim principima, s trasom nekadašnje „ćirine“ pruge i drugim sadržajima kako bismo mnoge koji prolaze pored Užica privukli da vide ove retkosti. Hoćemo i da oživi pozorišna scena na tvrđavi, da se naprave slikarski ateljei, izložbeni prostori za postavke o istorijskih događajima – rekao je užički gradonačelnik Tihomir Petković, dodajući da bi ta rekonstrukcija mnogo koštala, ali da ukoliko se napravi dobar projekat koji može da prođe kod evropskih institucija postoje izgledi da se dobije i ta velika suma novca.

Ova tvrđava, inače, i sada ima citadelu, srednji i donji grad, vodenu kulu, lagume, zarušene bedeme, a pod njom je reka Đetinja do koje je nekad iz najniže kule vodilo 169 stepenika. Ali, bedemi nad provalijom su neobezbeđeni. Poslednja arheološka istraživanja (uz delimičnu rekonstrukciju) na Starom gradu su obavljena od 1973. do 1984. godine.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *