21 MILION ZA PET VRTIĆA ZA UNAPREDJENJE PREDŠKOLSKOG VASPITANJA I OBRAZOVANJA

6.7. 2022. godine

S A O P Š T E Nj E

21 MILION DINARA ZA PET VRTIĆA – CENTARA KLASTERA ZA UNAPREĐENjE PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I OBRAZOVANjA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predstavnici gradova i predškolskih ustanova iz Beograda, Novog Sada, Pirota, Loznice i Čačka potpisali su ugovore o opremanju pet vrtića – centara klastera u kojima će se, u cilju edukacije, organizovati stručne posete zaposlenih iz drugih predškolskih ustanova u Srbiji, dalji razvoj kvalitetne prakse, razmena iskustva i realizacija jednodnevnih stručnih skupova.

Vrtići – centri klasteri biće opremljeni niskim mobilnim nameštajem, didaktičkim sredstvima i IKT opremom vrednosti 21 milion dinara, a sredstva su obezbeđena u okviru Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje“ koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Vaspitači iz vrtića centara klastera obučeni su za vođenje stručnih razmena, a obezbeđena je i kontinuirana stručna podrška Instituta za pedagogiju andragogiju.

„Vrtići–centri klasteri su jedna od mera kojom stvaramo uslove za unapređivanje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja i obezbeđujemo podršku vaspitačima i snažimo njihove kompetencije za realizaciju Programa „Godine uzleta““, izjavio je ministar Branko Ružić i najavio da su Projektom obezbeđena i dodatna sredstva za opremanje 107 predškolskih ustanova kompletima niskog mobilnog nameštaja i IKT opreme u iznosu od milion evra.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja putem Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje“ pruža podršku predškolskim ustanovama u uvođenju i primeni novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“. Podrška koja obuhvata opremanje vrtića klaster-centara, obuke za 14.000 vaspitača, mentorsku podršku za 168 vrtića, izradu i štampu šest različitih priručnika vredna je 4.300.000 evra. Pored toga, uz podršku Projekta, Ministarstvo izgradnjom, dogradnjom i adaptacijom vrtića obezbeđuje i 11.000 novih mesta za mališane u vrtićima širom Srbije.

Više o Projektu na www.ecec.mpn.gov.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *