Slike i crteži Nebojše Bežanića u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“

Čačak – Izložba slika i crteža Nebojše Bežanića „Veseli pakao“ biće otvorena u petak 8. septembra u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“.

Izbor Bežanićevih dela zamišljen je sa namerom da po prvi put pruži jedan sažet i jezgrovit uvid u dosadašnje stvaralaštvo ovog izuzetno plodnog čačanskog i pariskog slikara, i jedne od najmarkantnijih ličnosti savremene crtačke prakse u svetu. Pred publikom je izbor od preko sedamdeset skica, crteža, akvarela i slika do kojih je organizator ljubaznošću Nebojšinih prijatelja, porodice i poštovaoca njegove umetnosti iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Beograda, kao i deo radova iz umetnikovog ateljea u Parizu.

Za izložbu je priređen katalog sa reprodukcijama izloženih radova i opsežnom kritičkom studijom istoričara umetnosti Miodraga Danilovića, kojom se, takođe, po prvi put u celini osvetljava razvoj Bežanićevog stvaralaštva.

„Delo slikara Nebojše Bežanića (1964) spada među najzanimljivija i najenigmatičnija poglavlja istorije umetnosti kraja 20. i početka 21. veka. Ponikao u Čačku, gradu bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, gde je načinio svoje prve korake u likovnom izražavanju, Bežanić se na Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu upisao sa svega 16 godina. Njegovo formiranje tokom ranih osamdesetih predstavljalo je spoj srećnih okolnosti, susret nesvakidašnjeg dara ovog umetnika i izuzetno dinamične i podsticajne atmosfere ondašnje jugoslovenske likovne, muzičke, filmske i strip scene. Tokom te decenije Bežanić je stvarao u poetici veoma bliskoj savremenim kretanjima u nemačkoj (neue wilde), francuskoj (figuration libre), i njujorškoj uličnoj umetnosti. Do transformacije u njegovom stvaralaštvu dolazi sa preseljenjem u Pariz ranih devedesetih, gde je prolazeći kroz iskušenja imigracije i borbe za afirmaciju stvorio svoj slojeviti, distinktivno postmodernistički slikarski izraz, u kome se ukrštaju najrazličitiji civilizacijski i kulturni uticaji, i koje je po svom kombinovanju drevnih, arhajskih, i savremenih, popularnih sadržaja, veoma blisko umetnicima urbanog ikoničkog i pop nadrealističkog slikarstva (Riku Prolu, Robertu Vilijemsu, Marku Rajdenu, Haritonu Pušvagneru, Majklu Forbsu). Pojedinačna ostvarenja i serije ovog umetnika nalaze se u brojnim privatnim, galerijskim i muzejskim kolekcijama širom sveta, a njegov opus je po svom obuhvatu verovatno jedan od poslednjih pokušaja da se u vidu specifične vizuelne estetike da celovit pogled na tokove savremene civilizacije i kulture, po samoj svojoj prirodi neobuhvatne i nepregledne.“ (M. Danilović).

Izložba će biti otvorena do 28. septembra.

 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *