Festival ANIMANIMA 2017 završen proglašenjem najboljih filmova

Čačak – Jedanaesti Međunarodni festival animacije ANIMANIMA 2017 koji se održavao u Čačku od 5. do 9. septembra 2017. završen je proglašenjem najboljih filmova.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, u sastavu Karolina Lopes Kabaljero (Španija), predsednica, Tal Gadon (Izrael) i Vasilis Krustalis (Grčka) odlučio je da „Zlatni štift“ – GRAN PRI Festivala Animanima 2017 pripadne filmu NOĆNA PTICA, Špela Čadež, rediteljke iz Slovenije. U obrazloženju žirija se kaže: „Impresionističko, hipnotišuće putovanje i veoma dobra tehnička izvedba ovog filma, vode nas polako i uvode u toksična stanja naše svesti.“

Žiri je dodelio i Posebnu nagrada filmu KAP PO KAP, autorki iz Portugala Lauri Gonsalves i Ša, uz obrazloženje: „Za izuzetan umetnički napor i originalnost u dokumentovanju jedne prilično obrađene teme, za snažne i poetične slike koje ostaju u pamćenju dugo posle gledanja filma.“

Svaki član žirija Glavnog programa dodelio je i jedno specijalno priznanje. Karolina Lopez Kabaljero se opredelila za film MANIVALD, Kintis Lundgren iz Estonije, Tal Gadon za film NEGATIVNI PROSTOR, Maksa Portera i Ru Kuvahate, a Vasilis Krustalis za film LUTKE NE PLAČU, Frederika Tremblea.

Žiri takmičarskog programa filmova za decu 11. međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2017 u Čačku u sastavu, Olga Bobrovska (predsednica žirija, Poljska), Timon Leder (Slovenija) i Milan Milosavljević (Srbija) doneo je sledeće odluke: Glavna nagradu „Periskop“ pripada filmu JEDNOROG Remija Durena iz Francuske. Specijalna nagrada žirija odlazi u Iran autorki Elham Toroghi za film NIKO. A specijalno priznanje pripalo je Evgeniju Fadejevu iz Rusije za film HAMLET. KOMEDIJA.

Najviše glasova gledalaca su doneli Nagradu publike Evi Cvijanović za film JEŽEVA KUĆA.

Specijano priznanje za doprinos umetnosti animacije ove godine dobio je animator iz Kanade, Stiven Vološin.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *