AMBASADOR EU U SRBIJI EMANUELE ŽIOFRE I AMBASADORKA ŠVEDSKE ANIKA BEN DAVID U POSETI ČAČKU

AMBASADOR EU U SRBIJI EMANUELE ŽIOFRE I AMBASADORKA ŠVEDSKE ANIKA BEN DAVID U POSETI ČAČKU

Grad Čačak prvi put posetio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David, koje je u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima. Nakon sastanka, Todorović je istakao da je tema razgovora bila dugogodišnja saradnja Grada Čačka i Evropske Unije, kao i panovi za buduće projekte.
Gradonačelnik Čačka je zahvalio ambasadorima na poseti, podsetivši da su Evropska unija i Vlada Švedske u proteklom periodu uložile pet miliona evra bespovratih sredstava u Čačak i to u različitim oblastima, od socijalnog stanovanja, podrške ranjivim grupama, kao i pripremi planske dokumentacije i realizacije projekata u oblasti zaštiti životne sredine. On je podsetio na neke od najznačajnijih:
-Sarađujemo sa švedskom razvojnom agencijom „SIDA“, koja je u naš grad do sada uložila dva miliona evra. Pomenuo bih veoma značajan projekat „Ne ostavljajući nikoga iza sebe“, koji je finansiram sredstvima EU i u narednih 30 dana podelićemo ključeve za stanove za još 12 osoba iz kategorije onih koje su izašle iz hraniteljskih porodica, za žene žrtve nasilja, kao i pripadnike manjinskih grupa. Takođe, u okviru socijalnog stanovanja, dobili smo još 1.400.000 evra za izgradnju zgrade na Ljubić keju, za prognane i raseljene osobe iz Hrvatske i BiH, u koju ćemo za nešto više od mesec dana uselitii 25 porodica – rekao je prvi čovek Čačka. On je naglasio i veliki značaj donacija za zdraviju životnu sredinu, ističući da je finansirana izrada projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a kako je naglasio, nada se će uz pomoć Vlade RS, EU i Vlade Republike Švedske uskoro početi i izgradnja postrojenja, koja će koštati 36 miliona evra.
Ambasador Emanuele Žiofre rekao je da Čačak ima dugu istoriju saradnje sa Evropskom unijom.
– Zaista smo posvećeni razvoju vašeg grada, zajednički radimo kako bismo pripremili Srbiju za članstvo u EU -rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji.
Švedska, kao vodeći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine, je tokom dugodišnje saradnje sa Gradom Čačkom radila na pripremi projekta za postrojenje za preradu otpadnih voda, podsetila je ambasadorka Švedske Anika Ben David.
-Čačak je takođe među 17 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uključene u veliki projekat „Odvajamo”, koji je usmeren na izgradnju infrastrukture i podizanje svesti građana o značaju recikliranja – istakla je ambasadorka Švedske Anika Ben David. Kako je dodala, u Švedskoj samo jedan odsto otpada završava na deponijama, dok se 98, 99 odsto reciklira, a taj cilj, navela je, može da se ostvari i u Srbiji.

POSETA „LITOPAPIRU“, „MORAVSKOM MARKETU“ I NTP-U
Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ambasador EU Emanuele Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David i gradonačelnik Todorović, posetili su preduzeće „Litopapir“, u kojem od 2007. godine većinski finasijski udeo ima švedska kompanija. Direktor „Litopapira“ gospodin Banko Kovačević je zahvalio na poseti i istakao ovo preduzeće kao primer dobre prakse ulaganja stranog kapitala u domaće firme. Sa tim se složio i Emanuele Žiofre, koji je naznačio da je ovo preduzeće pravi pokazatelj dobrih ekonomskih odnosa Srbijhe i EU. On je ovom prilkom naglasio da su zemlje članice EU u srpsku privredu uložile 19. milijardi evra, kao i da je izvoz u ove zemlje povećan pet puta.
Ambasadorka Švedske istakla je da je „Litopapir“ da ekonomska saradnja između njene zemlje i čačanske firme pokazuje da proizvodnja može da opstane i u teškim ekonomskim vremenima, naglasivši da je veoma pozitivno iznenađena što ova kompanija koristi najsavremeniju tehnologiju, nabavlja sirovine iz zemalja članica EU, ali isto tako izvozi svoje proizvode u te zemlje.
Ambasadori i predstavnici gradskog rukovodstva posetili su i „Moravski market“, koji je deo projekta EU pro plus pod nazivom „Podrška lokalnom malom biznisu“. Realizuje ga Unija Čačak 2000 u saradnji sa Forumom privrednika i Lokalnom akcionom grupom Čačak – Gornji Milanovac.
Poseta Čačku završena je obilaskom Naučno tehnološkog parka koji je sa Evropskom unijom sarađivao na brojnim projektima. Kako je rekao v.d. NTP Mirko Pešić u toku je realizacija projekta „Inovacije i nove tehnologije u malim i srednjim preduzećima“, na osnovu koga se omogućava kompanijama dalji i brži razvitak. Pešić je naglasio da je ambasador EU u Srbiji, obilazeći NTP mogao da se uveri u njegov veliki značaj za čitav ovaj deo Srbije, ističući da ova ustanova konstantno radi na jačanju svojih kapaciteta i usluga kao nosilac inovacione delatnosti u Srbiji.
Ambasador EU Emanuele Žiofre istakao je da je zadivljen mladim preduzetnicima sa impresivnim rezulatatima i idejama u oblasti inovacionih tehnologija, ističući da su upravo inovacije jedan od pririteta zemalja članica EU.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *