Arheološko leto na Rudniku

Rudnik – Arheološka istraživanja na Rudniku se nastavljaju i ove godine sa dva projekta koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Na arheološkom nalazištu Prljuša nastavljeno je istraživanje praistorijskog rudnika iz vremena ranog eneolita u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda. Prema rečima dr Dragane Antonović, rukovodioca iskopavanja, istraživanja su započeta 27. juna i trajaće do kraja jula, a radove je pomogla firma „Contango“ svojom mehanizacijom. Ovogodišnja istraživanja rudarskog okna su potvrdila mišljenje da lokalitet pripada Bubanj-Hum I kulturi (oko 4.000 godine pre nove ere), saopšteno je iz Muzeja GM.

Deveta kampanja istraživanja na arheološkom nalazištu Drenje započeće 30. jula 2017. godine u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja i Filozofskog fakulteta u Beogradu (rukovodioci dr Dejan Radičević i viši kustos arheolog Ana Cicović). Radovi će se nastaviti na lokalitetima Drenje-Dvorište S. Markovića i Drenje-Kojovača, trajaće 36 dana i doneće nova saznanja o srednjovekovnom životu na Rudniku.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.