Autentična zbirka Kolumni Rade Karanac

ČAČAK – U knjizi – zbirci kolumna, pod nazivom „Orvel, Srbija“ objedinjeno je 60 kolumni, koje prate društveno-političke prilike u Srbiji od 2012. godine, a objavljivane su na beogradskom portalu Kolumnista, kao i na lokalnim portalima.
radakanarac (1)
Foto: facebook
Kolumne su u knjizi objavljene hronološki. Onako kako su nastajale, bez ikakve kasnije korekture. Autentično prenete iz virtuelnog sveta.

Autorka ističe da su kolumne trenutno aktuelne, jer se odnose najčešće na određene dnevne događaje, koji vrlo često i ne budu zapaženi ili zapamćeni, jer jako puno informacija putem medija primimo tokom dana, koje se i ne prerade u glavi, jer stižu nove. Pa od tri informacije, kako kažu stručnjaci, koje ostanu krajem dana, zapamtimo one uznemirujuće i “horor” stvari, dok one koje su bitne za naše živote i egzistenciju, od takvih (nebitnih) budu potisnute i zaboravljene, a ne bi trebalo.

Kroz kolumne, na jedan satiričan način, koristeći pri tom i ironiju, metaforu, sarkazam je pokušala da na duhovit predstavi neke situacije, koje su je u određenom trenutku iznervirale, nad kojima se zamislila,, koje su izazvale bes i revolt u njoj. I vreme i prostor na kome živimo je toliko bogat događajima, da nekada i ne može da se stigne i sve zabeleži i analizira. Nakon čitanja njenih kolumni, čitaoci često kažu: „Smejem se, a plako bih“, jer poruke iz tekstova ostavljaju i gorak ukus u ustima.
U svojim tekstovima je pisala i o političarima i o politici. O kriminalcima. O medijima i kulturi. O obrazovanju. O sebi, pa navodi da je gotovo nemoguće uvek pisati o drugim osobama i nekim tamo događajima, a da autor bude van toga. I da nije fer i pošteno pisati o svemu, a zaobilaziti sebe. Inače kolumne oslikavaju lično njen stav, opažaj i doživljaj i ističe da nikako ne mora da značii da tako i drugi misle ili da je u pravu. Ne nerviraju nas uvek isti događaji ili izgovorene rečenice. Neke izazovu bes, jer prepoznamo i lično sebe u određenoj situaciji.

Kaže u šali da je ovo njena prva nestručna knjiga, mada kada bolje razmisli, a uzimajući u obzir da je sociolog i master kulturologije, kaže da je ipak ovo prva stručna knjiga u njenoj profesionalnoj karijeri, navodeći da neće biti i poslednja jer joj događaji u zemlji i gradu u kome živi idu na ruku.

Knjiga je objavljena decembra 2015. godina, a izdavač je autorka. Nakon toga je usledilo pet promocija zbirke kolumni. Mada ističe, da do istih nikada ne bi došlo, jer ona može da napiše tekst, ali ne zna isti da pročita. Poznavajući je, njeni prijatelji su osmislili promocije, na kojima oni čitaju tekstove, a autorka uživa u onome što čuju-ističu prijatelji….
Naziv knjige “Orvel, Srbija” je nastao po kolumni koja je u knjizi i zove se “Orvelova Srbija” i ističe sa žaljenjem da je i 4 godine nakon pisanja potpuno aktuelna, i da će po svemu sudeći biti još dugo.

Voli da kaže da je najveći prorok iz 19 veka upravo DŽordž Orvel i da se sve što je napisao – predskazao u svojoj „1984“ i „Životinjskoj farmi“ obistinjuje ili se obistinilo? Pisao je o socijalnim nepravdama i društvu uopšte.

Rada Karanac , rođena 1976. godine u Čačku, je po profesiji sociolog. Od 2000-2003. godine radi kao nastavnik sociologije, ustava i prava građana i građanskog vaspitanja u Čačku u srednjim školama. Od 2003. godine je zaposlena u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Školskoj upravi u Čačku, na poslovima savetnika za razvojno planiranje obrazovno-vaspitnih ustanova i stručno usavršavanje vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika i za poslove na prevenciji nasilja.

Aprila 2013. godine je stekla zvanje master kulturologije na Fakultetu političkih nauka Beograd.

Kao koautor je 2009. godine priredila: Priručnik za obrazovno-vaspitne ustanove: Strateško planiranje razvoja škola (Samovrednovanje rada škola; Program zaštite učenika od nasilja; Školsko razvojno planiranje).
2014. je objavila monografiju „Mladi i tradicionalna kultura“ (etnografska istraživanja).

Kao koautor (2014) je uradila istraživanje na predlog Grada Čačka (Saveta za javni red i mir) – Procena mladih Čačka o bezbednosti u gradu.

Objavila je 23 naučna i stručna rada u zemlji i inostranstvu iz oblasti profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju, marketinga u obrazovno vaspitnim ustanovama, prevencije nasilja, obrazovnog turizma i tradicionalne kulture.

Autor je i realizator osam, a realizator je i predavač devet akreditovanih programa stručnog usavršavanja iz oblasti profesionalnog razvoja vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika.

Učestvovala je u preko 50 akreditovanih edukacija iz oblasti razvojnog planiranja, stručnog uasvršavanja nastavnika i prevencije nasilja.

Mentorka je u Projektu „Moja škola-škola bez nasilja“.

Učestvovala je u realizaciji 15 nacionalnih projekata u Republici Srbiji.

Recezent je jednog priručnika za obrazovno-vaspitne ustanove i dve zbirke pesama.

Učestvovala je na mnogobrojnim međunarodnim konferencijama i skupovima.

Jedna je od sagovornica u projektu „NJen izbor“, u realizacici Fonda za otvoreno drušvo i Objektivno 1, koji je posvećen temama u kojima su glavni akteri žene u raznim segmentima života i rada.

Učestvovala u izradi Strategije održivog razvoja Grada Čačka – radna grupa za društvene delatnosti, oblast Obrazovanje.
Aktivna je u oblasti prevencije nasilja (radionice, tribine, ušećše u projektima medija, predavanja, akcije….)
Više možete da pročitate na http://radakaranac.blogspot.rs/

Izvor: Kuća Dobrih Vesti/Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *