Bajina Bašta zaštitila ćirilicu deklaracijom

Bajina Bašta – Ćirilica nam je ugrožena u javnim komunikacijama, pa je treba zaštititi. Tim stavom rukovode se u Bajinoj Bašti, gde su nedavno odbornici opštinske skupštine jednoglasno usvojili Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice u ovoj opštini.

Manastir Rača, svetionik kulture u vreme turske vladavine (Foto S. Jovičić)

Prema obrazloženju tog akta, upotpunjenog merama koje treba da popularizuju korišćenje ćirilice, na području opštine planiraće se određeni dani posvećeni srpskom jeziku i ćiriličnom pismu te pružiti olakšice subjektima koji u javnoj komunikaciji koriste ćirilicu.

Deklaracijom, usklađenom sa stavovima Ministarstva za kulturu, SO Bajina Bašta je obavezala „sve institucije, javna preduzeća i ustanove da u svom radu potenciraju ćirilicu”. Za sprovođenje se formira radno telo koje predlaže konkretne mere i jednom godišnje podnosi izveštaj o ostvarenom.

Autor teksta deklaracije je odbornik Siniša Spasojević, koji je s odbornikom Zoranom Rakovićem predlagač ovog akta. Spasojević obrazlaže da je ćirilica nit koja povezuje srpsku pismenost od njenih početaka do danas, svedok kontinuiteta i identiteta srpskog jezika i kulture, prepoznatljiv znak, pokazatelj koliko je srpsko nasleđe bogato i utemeljeno.

Opštinska skupština, s potpisom njene predsednice Vesne Đurić, ovom deklaracijom je, uz ostalo, obavezala bajinobaštansku biblioteku „Miloš Trebinjac” da u najvećem procentu nabavlja knjige koje su na ćirilici. Svi računi koje izdaju opštinska javna preduzeća i ustanove moraju biti pisani ćirilicom, kod nabavke proizvoda za potrebe opštine gdegod je to moguće zahtevaće se isključivo proizvodi na ćirilici (na primer knjige koje se poklanjaju povodom Dana opštine). Svi korisnici javnih sredstava koja dobijaju na opštinskim konkursima obavezuju se da u svojim aktivnostima za koje su dobili novac koriste ćirilično pismo. Ustanova „Кultura” se zadužuje da osmisli i realizuje manifestaciju posvećenu srpskom jeziku i očuvanju ćirilice, a stručne službe opštine Bajina Bašta da pronađu zakonske mogućnosti za pružanje olakšica privrednim subjektima s ovog područja koji u svom poslovanju redovno koriste ćirilično pismo.

Autor deklaracije Siniša Spasojević kaže za naš list da je motiv više nego očigledan – zanemarivanje ćirilice. A ova opština ima posebnu obavezu kao mesto gde je postojala čuvena Račanska prepisivačka škola, jedna od naših najvećih kulturnih buktinja u najmračnijem periodu turske vladavine.

– U minule tri godine, koliko promovišem ćirilicu kroz svoje angažovanje u opštinskom veću i u radu Skupštine opštine, uspeo sam da javna preduzeća i ustanove počnu da poštuju Ustav i sva dokumenta dostavljaju isključivo na ćirilici. Bilo je tu i nerazumevanja, ali vremenom sve je došlo na svoje mesto – ističe Spasojević, dodajući da je tekst deklaracije prosledio Ministarstvu za kulturu i da mu je brzo stigao odgovor iz kabineta ministra: – Zahvaljuju na obaveštenju i kažu da je pohvalno što je deklaracijom predviđena obaveza institucija, javnih preduzeća i ustanova u nadležnosti opštine Bajina Bašta da u radu koriste ćirilicu, uz određene mere podsticaja zaštite ćirilice na teritoriji opštine.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *