Biblioteka digitalizovala deo arhive Sportskog kluba Borac

Centar za digitalizaciju Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”, prvo takvo odeljenje među javnim bibliotekama Srbije, ove godine obeležava 10 godina rada, a zaposleni su u godini jubileja otišli korak dalje preuzimanjem arhive Košarkaškog kluba i Fudbalskog kluba Borac.

Shvatajući važnost očuvanja neknjižne građe i u oblasti sporta, započeta je elektronska obrada baštine čačanskih klubova i udahnut joj je nov, digitalni život. Digitalizacija u svim oblastima odnedavno je postala razvojni prioritet države, a u svetu savremenog bibliotekarstva ona je to već drugu deceniju zaredom.

Poznato je već da je Čačak iznedrio veliki broj jugoslovenskih i srpskih reprezentativaca i da se s pravom naziva „gradom sporta”. Mnogi čačanski sportisti postigli su svoje prve velike uspehe u Sportskom klubu Borac, bilo da su u pitanju, fudbal, biciklizam, karate ili pak košarka čijem je razvoju i popularizaciji Grad na Moravi decenijama davao ogroman doprinos. Dokumentacija o svemu tome pripada zavičajnoj baštini Čačka, a ona je zahvaljujući upravo završenoj digitalnoj transformaciji postala trajno zaštićena, univerzalno dostupna i lako čitljiva na savremenoj tehničkoj opremi.

Zahvaljujući Rašku Bojiću, treneru KK Borac i koordinatoru za mlađe selekcije Biblioteka je došla u posed oko 350 fotografija iz različitih perioda, kao i brojnih novinskih članaka koji se bave funkcionisanjem kluba kroz istoriju i velikim čačanskim košarkaškim imenima kao što su Radmilo Mišović, Željko Obradović, Dragan Kićanović, Marko Ivanović i dr. Biblioteci je osim ovoga prosleđen i video materijal na VHS kasetama koji je prebačen u digitalni format i trajno pohranjen u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke.

Rukovodstvo FK Borac je Biblioteci takođe prosledilo na skeniranje fotografije iz istorijata kluba, a gospođa Bosmenka Stevanović, dugogodišnji sekretar, ustupila je značajnu arhivu o svim utakmicama odigranim u periodu od 1962. do 2003, kao i statističke beleške o fudbalerima koji su igrali za čačanske Zebre.

Ova kolekcija digitalizovane arhivske građe čačanskih sportskih klubova otvorena je i proširivaće se novim sadržajima, pa Gradska biblioteka poziva sve koji imaju sačuvane novinske članke, fotografije ili video zapise o čačanskim sportskim klubovima i udruženjima da ih ustupe Biblioteci na digitalizaciju i trajno čuvanje kopija u Zavičajnom odeljenju. Originalni materijal bi nakon procesa skeniranja vlasnicima bio vraćen, a digitalne kopije bi postale dostupne istraživačima, sportskim sladokuscima, hroničarima i svim zainteresovanim građanima.

PressLider / Biblioteka

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.