Čačani u čast Raška Jovičića „Veče kad su nam zvezde bile vrlo bliske“

Čačak – U četvrtak 18. maja održan je najposećeniji program 54. Disovog proleća, muzičko-poetsko veče ZVEZDE SU NAM VRLO BLISKE u čast Raška Jovičića, pesnika, muzičara i osnivača grupe ZA JEDNU NOĆ.

Uz horsko vrlo emotivno pevanje Melanholije svih učesnika i brojne publike, završeno je dvosatno poetsko-muzičko veče ZVEZDE SU NAM VRLO BLISKE održano u čast Raška Jovičića, pesnika, muzičara i osnivača grupe ZA JEDNU NOĆ. Želja organizatora, Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ bilo je da preispita ukupno poetsko-muzičko stvaralaštvo Raška Jovičića, pesnika melanholije i slutnje, dest godina od izlaska knjige Radne verzije i deset godina od veličanstvenog koncerta Rašku u čast. Pesme popularne i prihvaćene sa kraja prošlog veka, kod današnje generacije muzičara i nove mlade publike imaju novu boju i nov smisao.

Na samom početku večeri, nakon obraćanja publici direktora manifestacije „Disovo proleće“, Bogdana Trifunovića,moderator Dušan Darijević je istakao, da je Raško Jovičić već postao deo kulturne baštine Čačka i da je važno čuvati uspomenu i sećanje na takve umetnike i ljude kakvi su bili Raško Jovičić, ali i jedna Sonja Savić, koji su napočetku ovog veka za Čačak značili isto ono što su u XX veku za ovaj grad bili slavni Dis i velika slikarka Nadežda Petrović.

Nikog od ovih umetnika nije prihvatilo vreme i sredina u kom su živeli. Slava i priznanje došli su mnogo kasnije sa novim generacijama, ali uz pomoć kulturnih institucija Čačka: Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, Manifestacije „Disovo proleće“, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, koji čuvaju uspomenu i proučavaju umetničku zaostavštinu svojih velikana i prerzentuju njihovo delo javnosti na pravi način..

Vrlo emotivno i dirljivo na neki način je bilo i prikazivanje video materijala sa pesmama Raška Jovičića, muzičara koji su zauvek napustili rodni kraj, otišli negde daleko na zapad i istok sa Raškovim pesmama u srcu. Prikazan je video spot sa pesmom „Oluja“ i audio snimak pesme „Sunčeva popodneva“koju izvodi Goran Stefanović (živi u SAD), jedan od najvatrenijih i najodanijih sledbenika Raškove poetske i muzičke ideje i snimak legendarne „LJubavne poruke“, koju su u dalekoj Kini za svoje sugrađane snimili Čačani: Nikola i Petar Radović, Đorđe Gostiljac i Somborac Predrag Nikić. Raškove stihove recitovao je glumac, Vladimir Jocović, a u muzičkom delu učestvovalo je više od trideset muzičara iz Čačka, bivših Jovičićevih saradnika i članova članova grupe ZA JEDNU NOĆ, kao i veoma mladih muzičara, koji se nisu ni rodili u vreme nastanka pesama ove grupe. Veče puno emocija i sećanja na neko bolje vreme, ali i sa željom da Raškova poezija dobije ono mesto u budućnosti, koje sasvim zaslužuje.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.