Čačanska Biblioteka na Sajmu knjiga u Guči

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i ove godine je bila učesnik i izlagač na Sajmu knjiga u Guči, koji već četvrtu godinu zaredom bogati kulturnu ponudu Dragačevskog sabora trubača.

Ova najpoznatija smotra narodnog stvaralaštva koja se oragnizuje 58. put započela je u četvrtak, 9. avgusta 2018. godine, a prvog saborskog dana u dvorištu Muzeja trube svečano je otvoren četvrti Sajam knjige, čiji je osnivač i domaćin Biblioteka opštine Lučani u Guči. Počasni gost Sajma, pisac Dejan Aleksić, svojom besedom poželeo je dobrodošlicu ljubiteljima pisane reči, ističući da „knjiga nije samo akademska privilegija, već potreba svakog čoveka”.

Na inicijativu Biblioteke u Guči, od 2015. godine na Saboru trubača predstavlja se kulturna baština Dragačeva, delatnost čačanskih ustanova kulture i velikih izdavačkih kuća Srbije. Ove godine posetiocima su predstavljena izdanja šest izlagača: „Prometeja” iz Novog Sada, „Karić fondacije”, IK „Legenda” iz Čačka, Gradske biblioteke, Narodnog muzeja i Međuopštinskog istorijskog arhiva, kao i sedam novih publikacija koje je Biblioteka domaćin objavila između dva Sajma.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je dugogodišnji i najbliži saradnik Biblioteke opštine Lučani u Guči, u oblasti struke, ali i u kulturno-prosvetnoj delatnosti. Kao stalni partner kolegama u ostavrivanju misije čitanja i obezbeđivanja prisustva knjige na masovnim okupljanjima, čačanska Biblioteka je i ove godine obogatila sajamsku ponudu svojim izdanjima. Na štandu Biblioteke izloženo je 26 naslova, među kojima su publikacije 55. Disovog proleća (knjiga pesama „Sunce i led” dobitnika „Disove nagrade” Đorđa Nešića, katalog izložbe „Dim i prašina” i 49. broj lista „Disovo proleće”), zatim „Katalog Legata Milovoja i Božidarke Filipović” kao i knjiga poezije „Večita pešadija i srodne pesme” Branka V. Radičevića, jednog od utemeljivača Dragačevskog sabora trubača, koju su 2017. godine zajednički objavile čačanska Biblioteka i Biblioteka u Guči.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.