Čačanska biblioteka najuspešnija u 2020. godini

Čačak – Prema objavljenim statističkim podacima za Cobiss.sr mrežu u 2020. godini (https://sr.cobiss.net/pokazatelji/) Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ je sa 7.456 aktivnih korisnika najuspešnija biblioteka ovog najvećeg bibliotečkog konzorcijuma koji čine čak 224 biblioteke u Srbiji.

Zgrada Bibliteke u Čačku, foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Gradska biblioteka u Čačku je protekle godine, usled posledica pandemije virusa korona, imala smanjen broj aktivnih korisnika za nepunih 6%. Čak i tako, ona je jedina ustanova u mreži koja ima više od sedam hiljada aktivnih korisnika što je rangira na prvo mesto. Ovaj rezultat je ostvaren uprkos otežanim uslovima rada tokom većeg dela prošle godine i izuzetno je značajan pokazatelj u okviru mreže koju, između ostalih, čine dve nacionalne biblioteke, 83 univerzitetske i visokoškolske i 101 javna biblioteka Srbije.

Takođe, i 2019. godine, kada se ustanova više od dva meseca selila i neredovno radila sa korisnicima, broj aktivnih korisnika bio je impresivan, 7.917. Ovaj pokazatelj je svrstao Biblioteku na drugo mesto, odmah iza Narodne biblioteke Srbije.

Objavljeni podaci ukazuju na značaj čačanske Biblioteke u nacionalnim okvirima kao ustanove sa dugogodišnjim visokim standardima u stručnom, programskom i izdavačkom segmentu poslovanja. Gradska biblioteka u Čačku uložila je dosta napora da pravovremeno odgovori na izazove koje je pandemija donela, čuvajući svoju osnovnu misiju da u fizičkom i virtuelnom svetu bude na usluzi svim ljubiteljima knjige i svima koji traže prostor za učenje, informisanje ili kulturno uzdizanje.

Biblioteka zahvaljuje svim korisnicima što su prepoznali suštinsku važnost knjige i kulture tokom perioda rastuće fizičke i društvene distance među građanima, Gradu Čačku i Ministarstvu kulture i informisanja na sistemskoj podršci, kao i svim pojedincima, udruženjima i organizacijama na dosadašnjoj saradnji.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.