Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Čačanski „svet u malom“: Šarenilo kostima i nošnji krasilo je grad tokom trajanja ETNOFESTA

Međunarodni festival folklora “EtnoFest”, 4. po redu, se održao u gradu Čačku od 21 do 24.jula. Zatvoren je velikim svečanim koncertom na Gradskom trgu u Čačku, pred oko 3000 posetilaca, koji je postao „svet u malom“ jer se na svakom koraku mogao čuti ruski, španski, indonežanski, slovački, poljski, bugarski, engleski jezik.

Pred publikom na Gradskom trgu smenjivali su se domaći i zvuci iz drugih zemalja. Šarenilo kostima i lepota rukom rađenih narodnih nošnji, sklad boja, ali muzika koja je celoj slici dala novu dimenziju učinila je da dlanovi publike zabride od aplauza. Čačak je pozdravljao mlade folkloraše koji su tokom trajanja festivala naučili da igraju i srpsko kolo. Možda su grešili u koracima, ali je stisak ruke u kolu bio iskren.

Grad Čačak, Turistička organizacija Čačka kao i grupa pojedinica iz KUD “Dule Milosavljević Žele” koji su idejni tvorci manifestacije već četiri godine organizuju Međunarodni festival folklora “ETNOFEST” u Čačku.

“Na festivalu je učestvovalo 220 igrača iz sedam zemalja i više od 150 srpskih folkloraša. Pokazali smo lepotu i raznolikost u srpskom kolu za koje znamo da je od posebnog značaja za nas jer je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva. Treba napomenuti da manifestacija kako sa kulturološkog, tako i sa strane turizma ima ogroman značaj za naš grad. Nije mi poznato da su ranije grupe iz Meksika organizovano dolazili u naš grad”, kaže direktor Turističke oranizacije Čačka, Vojin Jakovljević.

Prema njegovim rečima pored lokalne samouprave Grada Čačka, nesebičnu pomoć duguju i organizaiji Domu učenika srednjih škola u Čačku, Studentskom centru kao i preduzeću UTP “Morava”, bez kojih je, kako kaže, zaista bilo nemoguće orgnizovato ovakav događaj.

Manifestacija je održana drugi put zaredom pod zastavom Međunarodne organizacije CIOFF koja ima svoj ogranak u Srbiji, a koju direktno podržava UNESCO.

“Ono što je najlepše to je da smo goste naučili da igraju srpsko kolo. Posebna čast je bila što smo svi zajedno odigrali jedno veliko srpsko kolo i tako zatvorili festival. Gosti su otišli, a mi smo postali bogatiji i iskusniji za još jedan festival Međunarodnog folklora”, rekao je umetnički direktor KUD “Dule Milosavljević Žele”, Zoran Jevtić.

Zadovoljni su bili i gosti iz najudaljenijih zemalja.

“Gostoljubivost i nova prijateljstva koja smo sklopili nešto je najdragocenije što ću poneti iz Čačka i Srbije”, kazala je gošća iz Meksika.

Sličnog su mišljanja i Rusi.

“Pokazalo se još jednom da među nama postoji neka sakrivena veza jer su mnogi rado sa nama zaigrali naše igre, ali su svi želeli da se slikaju sa igračima što nas je učinilo jako ponosnim”, priča mlada Ruskinja.

Ništa manje nisu bili oduševljeni ni Čačani.

“Manifestacija je predivna i pokazalo se da je našem gradu potrebno više ovakvih manifestacija“, zaključila je Milica Todosijević iz Čačka dodajući da je koncert je bio odličan i da su, kako kaže, muzikom obišli zemlje sa svih krajeva planete uživajući u lepoti kostima koje su folkloraši imali.

Čačak je bio u znaku folklora od 21. jula. Na ulicama grada sugrađani su svakodnevno sretali učesnike festivala sa različitih krajeva sveta, razgovarali sa njima, slikali se. Organizovana su i dva defilea folklornih ansambala koji su na trenutak pešačku zonu u gradu pretvorili u karnevalski kutak.

Učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog festivala folklora “ETNOFEST” bili su ansambli iz Bugarske, Poljske, Slovačke, Meksika, Španije, Indonezije, Rusije i Srbije, a nastupali su, osim u Čačku na Gradskom trgu i u PU “Mali Kapetan” i Saboru Frulaša u Prislonici.

Naredni Međunarodni festival folklora “ETNOFEST” će se održati od 02 do 06. avgusta 2020, a u planu je da okupi skoro 300 učesnika iz deset zemalja širom sveta.

PressLider / TO Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.