ČAČANSKI tim srednjoškolaca osvojio DRUGO mesto

Projekat „Svetska znanja za razvoj mladih“ je okupio učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola iz 15 gradova u Republici Srbiji!

Zahvaljujući udruženju Unija mladih Čačak, naš grad je postao učesnik na projektu, a Kancelarija za mlade Čačak je preuzela dalju realizaciju i sprovođenje.

Ovog leta je objavljen Konkurs na koji su mogli da se prijave učenice i učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, uključujući i osetljive grupe, iz 15 lokalnih zajednica (gradova) u Republici Srbiji: Beograd, Kraljevo, Čačak, Užice, Sremska Mitrovica, Niš, Gornji Milanovac, Kosovska Mitrovica, Zrenjanin, Subotica, Požarevac, Obrenovac, Kragujevac, Novi Pazar i Zaječar.

Na osnovu najboljih profila, motivacije i interesovanja prijavljenih, za tim srednjoškolaca iz Čačka odabrani su: Aleksandra Pandurović, Jovana Jevremović, Bratislava Jovanović, Valentina Gvozdenović, Boris Kaličanin i Nikola Milić. Timu srednjoškolaca su kroz ceo projekat pomagali koordinator (Jelena Kovačević) i mentor – student iz inostranstva (Isidora Mandić).

Nakon otvaranja projekta na Zlatiboru, timovi su dobili jednu od projektnih tema: turizam, rešavanje komunalnih problema, sport, kultura i umetnost i društvena odgovornost i aktivizam.

Grad Čačak je dobio temu „sport“ i tim je imao dva meseca da razradi projektnu ideju. U toku dva meseca timovi su pohađali jednom sedmično vebinare na različite teme, izvršavali manje zadatke, prisustvovali sastancima partnerskih timova i proverama napretka.

Na Avali, 4. i 5. novembra ove godine su se timovi predstavili žiriju i odabrani su najbolji. Čačak je sa svojim projektom „Inkluzivni sportsko – rekreativni park“ zauzeo ponosno 2. mesto. Najlepša vest je što će prva 3 mesta u saradnji sa Organizacijom Srpskih studenata u inostranstvu detaljno razraditi predlog projkta i biti finansirana! U toku takmičenja predložena vrednost projekta je 1.500.000,00 – 2.000.000,00 rsd koji će biti uložene u sprave za rekreaciju i vežbanje na prostoru Ustanove Zračak i ŠOSO 1. novembar.

Projekat koji sprovodi Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, finansira Ministarstvo omladine i sporta, predstavlja dugoročni, održivi projekat, obrazovnog i takmičarskog karaktera, sa naglaskom na aktivnom učešću mladih na lokalnom nivou. Cilj projekta je jačanje svesti o značaju i mogućnostima aktivnog učešća u društvu, kako na lokalnom, tako i na regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, ali i razvijanje potrebnih veština iz neformalnog obrazovanja, komunikacije, pisanja projekata. Imajući u vidu nedostatak omladinskog aktivizma, naročito u manjim ili ruralnim sredinama, kao i među Osetljivim društvenim grupama, pružanje konkretnih smernica, znanja, veština, sposobnosti, razmena iskustava, kao i stručno vođenje i podrška mladima pri osmišljavanju i sprovođenju konkretnih aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici su od izuzetne važnosti za jačanje samopouzdanja, motivacije, preuzimanja odgovornosti, predlaganja rešenja za probleme. – navode iz Organizacije Srpskih studenata u inostranstvu.

PressLider

Ovaj tekst je deo medijskog projekta “Znanju na znanje 2017“ koji PressLider organizuje u okviru konkursa Grada Čačka za osvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017.godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *