Česmi u spomen bratske ljubavi 120 godina

Užice. – Biće uskoro 120 godina otkada živom vodom Užičane osvežava poznata Popovića česma (narod ju je zvao i Aljova česma), u središtu grada na platou između Crkve Svetog Đorđa i zgrade Gimnazije. Mlađi brat ju je starijem podigao, ugledni advokat svom uglednom bratu proti. Zapisi o tome i danas se čitaju sa sve četiri strane ove spomen-česme.

Užička česma stara 120 godina ispred zgrade Gimnazije, foto: S.Jovičić

“Užice 1900. g. pod vladom Aleksandra I, gospodara i kralja Srbije“, piše na njenoj istočnoj strani. “Aleksa Đ. Popović, advokat, svome bratu“, stoji na severnoj, “Gavrilu Đ. Popoviću, biv.proti užičkom 1823.-1881.“ beleži na zapadnoj, “I Užičanima da se sećaju svog dobrog prote Gavrila“, čita se na južnoj strani.

Narodnom svečanošću ova česma je otkrivena 1900. godine. Među knjigama u Narodnoj biblioteci nalazi se “Spomen Gavrilu Đ. Popoviću bivš.proti Okruga užičkog“. Štampana je 1900. u štampariji Lazara Đ.Trišića u Užicu, čitaoca obaveštava o Popovićima i toj svečanosti:

“Juna 18. obavljena je u našem gradu skromna svečanost. Uvaženi građanin i poslanik grada Užica g. Aleksa Đ. Popović, pravobranilac, želeći dati dokaza svoje neizmerne blagodarnosti i bratske ljubavi prema svom bratu pok. Gavrilu Đ. Popoviću, čuvenom proti užičkom, podigao mu je veličanstven životvorni spomenik – česmu pred užičkom sabornom crkvom. Svečano otkrivanje toga spomenika bratske ljubavi izvršeno je u prisustvu okružnog protojereja g.Milenka Đ. Popovića, mnogobrojnog građanstva, oficirskog kora i ostalog činovništva“.

Užička Popovića česma pred Crkvom Svetog ĐorĐa, foto: S.Jovičić

Uoči tog dana Aleksa je naročitim objavama pozvao svoje i Gavrilove prijatelje iz Užica da prisustvuju parastosu u ovdašnjoj sabornoj crkvi, osvećenju i otkrivanju spomenika. Pomen u 9 pre podne, pola sata kasnije otkrivanje i osvećenje spomenika česme.

“Sud opštine užičke, ceneći i poštujući kako velike zasluge pok. prote Gavrila za plemenitu dinastiju Obrenovića, srpski narod i opštinu užičku, tako i g. Aleksinu darežljivost i ljubav prema svojoj opštini, takođe naročitim objavama pozvao je građanstvo na ovu svečanost: “Pok. prota Gavrilo kroz ceo svoj život neumorno je radio na napretku naše varoši, a po smrti svojoj ostavio je svoju dosta znatnu imovinu na prosvetne celji. Početak svečanosti oglasiće pucanj iz prangija“, pisalo je u pozivu.

I bi tako – uz bogosluženje i parastos, jektenija hora i učešće mnogih Užičana, pucanj prangija sa Kruščice…“Zahori se kraljeva himna ‘Bože pravde’, a narodna trobojka u koju beše obavijen spomenik poče se skidati. Ukoliko je se sve više odvijalo platno, utoliko je više raslo oduševljenje one nepregledne mase koja beše zauzela sav prostor između saborne crkve i ovdašnje gimnazije“.

Spomenik je, piše, izrađen od “vrlo finog kamena kojim obiluje okolina grada“, po planu Dimitrija Miloševića, inženjera iz Kragujevca, a izradili su ga ovdašnji mladi majstori kamenoresci Karlo Kazanova i Pavle Kostka. Prigodan govor održao je đakon crkve užičke Radomir Krečković, rekavši da je prota Gavrilo skoro 30 godina služio u ovoj crkvi, te da je ovaj divni spomenik podigla bratska ljubav u znak iskrene zahvalnosti. Prota “nije imao od srca poroda“, pa je svog dve decenije mlađeg brata Aleksu smatrao i voleo kao sina.

Užička Popovića česma, foto: S.Jovičić

Kad su upitali Aleksu zašto je bratu podigao česmu, odgovorio je: “Nije mi ostavio materijalnog blaga, ali ostavio me je umnog; sve što imam on mi je, izdržavajući me u školama, dao, zato mu podižem ovaj spomenik“. Aleksa zvani Aljo, beleži spomen-knjiga, bio je čovek blage naravi i hrišćanskog milosrđa: “Kome je god trebalo pomoći, on je nikome nije odrekao“.

(Objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.