Da li će kajmak postati čačanski brend?

 

Posle proglašenja za nematerijalno kulturno dobro Srbije, čačanskom kajmaku uskoro bi moglo da bude zaštićeno i geografsko poreklo. Etnolog Narodnog muzeja u Čačku, Snežana Šaponjić Ašanin, koja je sa Snežanom Tomić iz Muzeja u Sirogojnu najzaslužnija za to što se kajmak našao na listi kulturnog nasleđa, kaže da su Užičani već blizu zaštite geografskog porekla, a to bi uskoro moglo da usledi i sa kajmakom iz Čačka i Kraljeva, piše Dženarika info.

– Užičani su skoro već priveli kraju zaštitu geografskog porekla kajmaka, tako da ta zaštita može da se proširi i na čačanski i kraljevački kraj. To bi imalo veoma velikog značaja u daljoj proizvodnji i plasmanu kajmaka kao namirnice koja ne mora da se prodaje samo u našoj zemlji, nego može i da se izvozi. Bilo bi dobro da taj proizvod bude nešto po čemu će nas prepoznavati u svetu s obzirom na to da se radi o veoma kvalitetnoj i zdravoj namirnici. Kajmak ima izuzetan kontinuitet u proizvodnji i dobru garanciju da će i dalje da se proizvodi, konzumira i koristi u ishrani. Tim karakteristikama i odlikama kajmak je zadovoljio sve kriterijume koje je predvidela konvencija UNESCO o nematerijalnom kulturnom nasleđu, kaže Šaponjić Ašanin.

U pomoć pritekli i tehnolozi

Etnolog Narodnog muzeja u Čačku, Snežana Šaponjić Ašanin, koja je i muzejski savetnik, naglašava da su dve godine istraživanja kajmaka bile koncentrisane na oblast koja prati tok Zapadne Morave, na Zlatibor i Taru, Toplicu i oblast Kopaonika.

Nazvali smo ga čačanski, užički i kraljevački kajmak i pod tim imenom se i našao na listi nematerijalnog kulturnog dobra naše zemlje. To, naravno, ne znači da se misli samo na kajmak proizveden samo na teritorijama tri grada iz naziva, nego i na okolna mesta koja pripadaju ovim našim regionima. Konsultovali smo stručnjake koji se bave tehnologijom proizvodnje kajmaka, a to su profesori sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna. Oni su nam pomogli i oko same klasifikacije i postavljanja standarda kako da napravimo teritorijalizaciju i naglasimo da se baš u tim oblastima kajmak proizvodi po tradicionalnoj metodi, rekla je Šaponjić Ašanin.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.