Danas sastanak u Vladi o ceni malina?

Foto: PressLider

Proizvođači malina, hladnjačari i predstavnici države koji su u utorak otišli za Poljsku kako bi proverili cenu maline sa tamošnjim proizvođačima ovog voća trebalo je sinoć da se vrate za Srbiju, kako bi danas održali sastanak u Vladi Srbije.

– Ne znamo još da li će biti sastanka danas, ali bilo je reči da bude danas. Kada se vrate oni koji su otišli za Poljsku videćemo kada će to biti – kaže za Danas Milan Radojičić iz ariljskog Udruženja Vilamet. Cilj puta u Poljsku bio je, kako kaže Radojičić, ne samo da se proveri cena sa poljskim proizvođačima, već i da se vidi kako kod njih funkcioniše odnos između proizvođača i otkupljivača.

Proizvođači malina u Srbiji nezadovoljni cenom od 120 do 130 dinara koju su na početku ovogodišnje berbe ponudili otkupljivači tražili su od države da reaguje. Kako je rod ove godine i do 40 odsto manji od prošlogodišnjeg proizvođači su tražili 1,85 evra za kilogram, aludirajući na to da je tokom 2016. za kilogram maline plaćano i do 240 dinara. Međutim, hladnjačari su rekli kako ove godine ne mogu da ponude više od 120 dinara jer su im skladišta ostala puna. Proizvođači su optužili hladnjačare da su uvezli jeftiniju i manje kvalitetnu maline iz Poljske i da je to glavni razlog zbog kog sada ne mogu da otkupe svežu malinu po boljoj ceni.

U međuvremenu, u pojedinim delovima zemlje, poput Mačve, berba je završena, dok se u nekim drugim drugim delovima Srbije polako privodi kraju.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.