DELEGACIJA ČAČKA U POSETI TREBINJU

DELEGACIJA ČAČKA U POSETI GRADU TREBINjU ZBOG BUDUĆE SARADNjE U OKVIRU PROJEKTA „ČAČAK PRESTONICA KULTURE SRBIJE 2023.“

Projekat „Prestonica kulture Srbije 2023.“ podrazumeva i programske aktivnosti u okviru kojih će se predstaviti gradovi-gosti. Pored Novog Sada, aktuelne Rijeke, prethodne Evropske prestonice kulture, ideja je da u okviru projekta svoju kulturnu scenu predstave i gradovi iz okruženja. Tim povodom, delegacija grada Čačka, koju su činili Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miloš Papić, gradski većnik i direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, posetila je Trebinje.

Tokom uspešnog sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćirićem i njegovim saradnicima, dugo najavljivana saradnja u oblasti kulture, na obostrano zadovoljstvo, realizovaće se tokom sledeće godine kada će Čačak poneti laskavu titulu Nacionalne prestonice kulture.

Kako je naglašeno tokom razgovora, Čačak i Trebinje povezuju naši koreni, naši značajni umetnici, kulturni delatnici, nosioci kulture i težnje za uklapanjem u vrednosti savremenog sveta – pesnik Jovan Dučić i slikarka Nadežda Petrović, čiji je brat Rastko, kao i Dučić ,bio književnik i diplomata.

-Povezuje nas i košarka. Čačak je grad košarke i sledeće godine otvaramo Muzej košarke, a iz Trebinja su i Savović i Radmanović, poreklo vode i Bodiroga, Gurović, Danilović i najbolji košarkaš Evrope Dražen Petrović –podsetio je Miroslav Petković pomoćnik gradonačelnika Čačka. On je naglasio da Čačak i Trebinje povezuju privreda i preduzetništvo kao i naši manastiri, mala srpska Sveta Gora, čuveni manastir Tvrdoš, hercegovačka Gračanica, i nekoliko svetinja koje su važni duhovni centri našeg naroda još iz srednjeg veka.

-Kada pominjemo Gračanicu, znamo da je to jedna od Nadeždinih najpoznatijih slika, koja se čuva u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, a Trebinje ima Likovnu akademiju koja je iznedrila poznate savremene stvaraoce, od kojih će se neki predstaviti tokom 2023. u našem gradu. Dogovoreno je da postavku vezanu za Jovana Dučića, Muzej Hercegovine upriliči u našem gradu, a koja je prošle godine predstavljena u SANU, kao i muzičko-scenske programe u organizaciji njihovog Kulturnog centra. Otvorili smo mogućnost da se naše ustanove kulture predstave u Trebinju putem izložbi, pozorišnih predstava, književnih i muzičkih programa – rekao je Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“

Planirana je sveobuhvatna kulturna saradnja, koja je već ranije značajno uspostavljena, a posebno će u Čačku biti predstavljene trebinjske kulturne manifestacije i projekti iz oblasti kulture, rekao je gradonačelnik Mirko Ćirić, nakon sastanka, ističući da su za ovaj grad posebno značajni zajednički projekti koje ćemo realizovati u narednom periodu, a na obostranu korist oba grada“, rekao je Ćirić.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *