Demanti AKPE: Vrhovni sud za uravniolovku u sudstvu

Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je 12.2.2018. da je protiv predloženog ustavnog amandmana da za sudiju prvostepenog suda može biti izabrano samo lice koje je okončalo obuku na Pravosudnoj akademiji (PA), jer je to, navodno, diskriminacija ostalih kandidata sa dugogodišnjim stažom, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celosti.

VKS prećutkuje da je zahtevan prijemni ispit na PA dostupan svakom kandidatu. PA postoji upravo kao pravičan filter kandidata za sudije. Do sada se dešavalo da se na 12 slobodnih mesta u beogradskim sudovima javi 400 formalno jednakih kandidata, a onda Visoki savet sudstva (VSS) proizvoljno odabere 12 kandidata, koji po pravilu imaju ličnu vezu, a nisu najiskusniji. VKS, kao i Društvo sudija, nikada nisu kritikovali netransparentan rad VSS, pa ni to što je VSS u januaru 2018. bez javne rasprave usvojio Pravilnik o prvom izboru sudija, koji predviđa da su pitanja za kandidate unapred objavljena na sajtu VSS, pa ih svako može naučiti napamet.

Građani Srbije će, ako su zaista zadovoljni postojećim sudstvom, na referendumu biti protiv PA u Ustavu, a nejasno je zašto sudije VKS žele da spreče reformu i uvođenje reda u izbor sudija. Simptomatično je da trenutno jedino Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) ukazuje na manjkav sistem izbora sudija u Srbiji, dok većinski deo stručne javnosti ćuti.

Podsećamo da uprava VKS pre nekoliko meseci nije dozvolila da AKPA sprovede anketu među sudijama VKS, kada je 80% od 1218 ostalih anketiranih sudija reklo da sudije napreduju u karijeri na osnovu ličnih veza i nepotizma.

Alumni klub Pravosudne akademije

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.