DIVAN OBIČAJ ZA DANAŠNJI PRAZNIK!

Sveta mučenica Doroteja je prema predanju bila ugledna i neverovatno lepa devojka. Od rođenja je živela kao hrišćanka, po običajima i pravilima crkve.

Foto: Wikipedia

Ovo se nije dopalo lokalnom velmoži, pa je kod Doroteje poslao dve neznabožačke sestre – Hristinu i Kalistu, kako bi je one odvratile od Hrista. Međutim, dogodilo se suprotno – umesto da nateraju Doroteju da prestane da veruje, uskoro su obe sestre postale hrišćanke. Besan, velmoža je naredio da se sestre ubiju, a Doroteja spali.

Kada je čula presudu Doroteja se, prema priči, obradovala rekavši da će na taj način i ona biti sjedinjena sa Hristom na nebu. Velmoža je ismejao devojčino verovanje i u šali joj dobacio da bi bilo dobro da mu iz raja donese jabuke i cveće od šipka.

Predanje kaže da se tada dogodilo čudo! Kada je Sveta Doroteja već bila na lomači, pojavio se dečak koji je nosio, iako je bila zima, tri divne jabuke i tri crvena cveta od šipka. To beše anđeo koji je na Dorotejinu molbu doneo darove velmoži.

Ovaj, sav prestravljen, naredi da se Doroteja oslobodi i uskoro i sam postade hrišćanin.

Praznik Svete mučenice Doroteje u srpskom narodu je najviše vezan upravo za biljku koja je po predanju ovu svetiteljku spasla strašne smrti – šipak. Srbi veruju da šipak „gasi žeđ“ od groznice.

Svi koji poštuju narodne običaje danas treba da pojedu makar jedan šipak ili popiju čaj od ove biljke jer se veruje da će tako biti zdravi preko cele godine.

Takođe, šipak će, kažu stariji, nesigurnim i plašljivim ljudima koji ga pojedu na praznik Svete Doroteje, pomoći da steknu veru u sebe, postanu samouvereni i pronađu snage da se izbore sa svim životnim nedaćama.

Dnevno.rs

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *