Dogodilo se na današnji dan

-Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Ivo Andrić je u Stokholmu 1961. godine primio Nobelovu nagradu za književnost, uz obrazloženje da mu se ona dodeljuje „za epsku snagu“ kojom je „oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“.

quotesgram.com
quotesgram.com

„Moja domovina je zaista ‘mala zemlja među svetovima’, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kada je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet“- ovo je deo Andrićevog govora „O priči i pričanju“ pri uručenju nagrade.

-Usvojena Opšta deklaracija o ljudskim pravima

Wikipedia
Wikipedia

Generalna skupština UN-a u Parizu usvojila je Opštu deklaraciju o ljudskim pravima 948. godine. Prvi članak glasi: „Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.“ U svetu se na današnji dan obiležava Međunarodni dan ljudskih prava.

-Preminuo hemičar Alfred Bernard Nobel

richestcelebrities.org
richestcelebrities.org

Švedski hemičar, industrijalac, filantrop i pronalazač Alfred Bernard Nobel, preminuo je 1896. godine. Proslavio se pronalaskom dinamita 1867. godine i stekao ogromno bogatstvo.

Prvu Nobelovu nagradu Kraljevska švedska akademija nauka dodelila je 1901. godine. Od 1969. godine Akademija dodeljuje i nagradu za ekonomiju. Nagradu za mir dodeljuje Nobelov komitet u Oslu.

-Rođena pesnikinja Emili Dikinson

okf-cetinje.org
okf-cetinje.org

Na današnji dan 1830. godine rođena je najveća američka pesnikinja, za života anonimna – jer je vodila povučen život neudate domaćice i objavila samo četiri pesme. Njenih više od hiljadu pesama, otkrivenih posle smrti 1886. godine, posthumno je objavljeno u šest tomova.

Njena poezija prodorne introspektivnosti i snažnog mističnog podteksta, pisana izvanredno preciznim i suptilnim stilom, obiluje samoniklom originalnošću.

Moć svoju uzeh u svoje ruke –

I krenuh protiv svijeta i ja –

Ne bijah jaka – kao David –

Al bijah dvaput – hrabrija –

Bacih svoj kamen, al ja sama –

To sve bijaše što je palo –

Bješe li Golijat – odveć velik –

Il moje biće – odveć malo –

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.