Dr Pajović: Ovaj talas je mnogo ozbiljniji, na testiranje treba da dolaze pacijenti sa simptomima

Čačak – Direktor Doma zdravlja Čačak, Dr Aleksandar Pajović, je opisao ovaj talas kao mnogo ozbiljniji i po broju pacijenata i po kliničkoj slici.

Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar pajovič, foto: PressLider

“U bolinici imamo smeštene teške pacijente, srednje teške, a manji broj je sa lakšom kliničkom slikom. Ono čime se Dom zdravlja bavi su prvi pregledi, odnosno pregledi sa simptomima kroz naše kovid ambulante i sobe za izolaciju i vršimo testiranja brzim testovima i PCR testovima”, kazao je dr Pajović.

On je istakao da već nekoliko dana imaju trend manjeg broja pacijenata.

“Ono što je pozitivno je da smo nakon petka, 17.jula, kada smo imali 203 pacijenta na pregledima u našim ambulantama i prvih 65 pregleda, u subotu imali 43 pregleda, prvih 31, a juče prvih pregleda 30, ukupno 51 pacijent. To pokazuje jedan dobar pozitivan trend, odnosno trend pada pacijenata koji se javljaju prvi put. Simptomi su visoka temperature, kašalj, malaskalost, eventualno gubitak čula mirisa i ukusa”, objašnjava dr Pajović.

Prema njegovim rečima kada se ko testira je jasno određeno po algoritmima, po nalogu instituta “Batut” i Ministarstva zdravlja.

“Pacijenti koji imaju spomenute simptome dolaze u kovid ambulantu i ukoliko je potrebno budu upućeni na brzi test i ako je on pozitivan oni imaju indikaciju za dalje testiranje. Tih testova imamo dovoljno, nabavljaju se dnevno ili sedmično preko RFZO. U toku prethodne sedmice smo imali, čak, 200 testiranja, ali sada se to svodi na cifru 100 koja se odnosi na brze testove, to su serološki testovi koji se uzimaju iz grla. Što se tiče PCR testova, uzimanja brisa po određenim indikacijama, oni se rade preko ZZJZ. Broj koji mi dobijamo i koji se raspoređuje iz centrale je 80 za naš Moravički okrug”, naglasio je on.

Dr Pajović je istakao da na testiranje treba da dolaze samo oni koji imaju potrebu, odnosno simptome, a ne, kako kaže, oni koji to žele.

“Ukoliko neko ima jasne simtome bolesti sa otežanim disanjem, sa pneumonijom, upalom pluća, a nije testiran, mi se prema takvom pacijnetu ponašamo kao da je kovid pozitivan i odlazi na bolničko lečenje. PCR testova imamo u ograničenom broju, ali sasvim dovoljno da bi se testirali oni pacijenti koji za to imaju potrebu”, rekao je on dodajući da među zdravstvenim radnicima ima jedan broj obolelih sa blažom kliničkom slikom i oni se nalaze na kućnom lečenju.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *