Dr Pajović: Stanje se stabilizuje, ali se moramo navići na prisutnost virusa

Čačak – Direktor Doma zdravlja Čačak, dr Aleksandar Pajović, istakao je da zdravstvo Čačka deluje zajedno i kordinirano.

Dr Aleksandar Pajović, foto: PressLider

“Dom zdravlja radi kao jedan prvi filter jer svi pacijenti koji se razbole prvo moraju proći kroz ovu zdravstvenu ustanovu. Tokom prethodnih sedmica smo imali povećan broj pregleda, ali ne i povećan broj prvih pregleda. I taj broj sa nekih 100 pacijenata pre 15 dana, u prethodnoj sedmici sa 60 do 70 polako se dovodi na cifru od 30 prvih pregleda, odnosno pacijenata koji se po prvi put javljaju sa simptomima. Sve to ukazuje da se infekcija polako ublažava”, objašanjava dr Pajović.

Prema njegovim rečima brzih testova ima u dovoljnom, a PCR testova u smanjenom broju.

“Dobijamo najavu da će pojedine laboratorije moći da urade veći broj testova, tako da ćemo građane testirati sa 40 do 50 testova dnevno uključujući i vikend. A i bolnica I ZZJZ će imati povećan broj testova, tako da očekujemo da za 7 do 8 dana će sve biti uvedeno u regularnu meru. Veliki je pritisak građana koji samoinicijativno žele da se testiraju. Moj savet je da se jave lekaru, a naši doktori znaju šta su preporuke”, rekao je dr Pajović.

On je izjavio da ima lekara i medicinskog osoblja koji su oboleli, ali da to nije u značajnoj meri, a nešto kadra je pozajmljeno čačanskoj bolnici.

“Stanje na nivou grada Čačka i Moravičkog okruga se polako stabilizuje. Ali, mi se moramo navići da u narednom periodu virus bude prisutan, da tako živimo, da tako radimo, kako na radnim mestima, tako i u svojim porodicama.

Istakao je da, uslovno rečeno, ima zapostavljenih pacijenata koji nisu kovid pacijenti, kojima su uskraćene kontrole i pregledi kod specijalista.

“To je ono o čemu moramo da povedemo računa i da normalizujemo kada epidemija ovaj talas bude privodila u jednu realnu situaciju koja će biti pod kontrolom. Nastojaćemo da i bolnica polako počne da radi, Dom zdravlja da radi kao ranije, ali sigurno da se moraju odvojiti kapaciteti i radnici, jer će virus biti prisutan u našoj populaciji još duže vreme, a to ćemo videti do kada”, kazao je direktor Doma zdravlja Čačak.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.