Druženje sa piscem Vanjom Bulićem u Domu kulture: Predstavljanje romana „Teslina pošiljka“

Čačak – Književni program Doma kulture večeras, 7. februara, u Maloj sali u 19:30 organizuje predstavljanje romana Vanje Bulića ’’Teslina pošiljka’’, istorijski triler o uništavanju kulturnog blaga u Narodnoj biblioteci u Beogradu, koja je srušena 1941. godine.

Bulić je jednom prilikom rekao da je, istražujući o tome, zaključio da tokom njemačkog bombardovanja nisu izgorile sve knjige, nego je biblioteka zapaljena iznutra i opljačkana,ističući da je suština knjige data u podnaslovu – Kad knjiga izgori, pepeo progovori.

Naime, „Teslina pošiljka“, četvrti Bulićev roman iz serijala o istragama novinara Novaka Ivanovića, počinje na ruševinama Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Jednog sunčanog beogradskog jutra pronađeno je telo nemačkog novinara Riharda Genca. Taj događaj označiće početak potere za ubicom koja će novinara Novaka Ivanovića uvesti u lavirint laži, obmana, obaveštajnih intriga, istorijskih nepravdi, međunarodnih zavera… A na samom kraju tog lavirinta čeka šokantna istina. Kako je prostor danas ograđen i ne može da se dobije dozvola za ulazak, o knjizi su autor i njegovi gosti govorili u Prodajnoj galeriji koja je tačno preko puta tog mesta, dok je Bulić razgovore s novinarima vodio pored ograde da bi se na snimcima mogli videti ostaci biblioteke obrasli korovom.

Autor bestselera „Simeonov pečat“, “Jovanovo zaveštanje“, “Dosije Bogorodica“, radnju svog romana „Teslina pošiljka“, ovoga puta smešta u manastir Blagoveštenje .

Da li je Tesla koji je tvrdio da je pronalazak „zraka smrti“, namenio svojoj otadžbini, uspeo da ga pošalje u Srbiju, pre svoje smrti? Da li je pošiljka stigla u Beograd i zajedno sa celokupnom arhivom Narodne biblioteke izmeštena u manastir Blagovešenje? To su samo neka od pitanja koje autor, sačinivši sjajan roman, postavlja pred radoznalog čitaoca.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.