Filmski program Doma kulture

„SKVER“, Utorak-sreda, 20-21. mart, Velika sala Doma kulture u 20 časova.
The Square, Francuska, Danska, Švedska, USA, 142’

Otkačena satira o svetu savremene umetnosti koja postavlja pitanja o podeljenosti društva uzimajući u obzir ličnu odgovornost i humanost. Direktor stokholmske Galerije savremene umetnosti Kristijan Nilsen uživa poziciju moći u svetu intelektualnog konceptualizma. Na vrhu karijere i sa sazidanom kulom od društvenih kontakata i materijalnog blagostanja, on se nalazi na pragu preispitivanja svoga života, malaksao od sitosti i nedodirljivosti u profesiji kojom se bavi. Povodom gostovanja velikog američkog umetnika Džulijana, čija se izložba aktuelno nalazi u galeriji, Kristijan je zauzet promo radom koji ga obavezuje na seriju foto šutinga i intervjua. Tokom jednog od njih, susreće se sa “uvrnutom“ američkom novinarkom Eni koja ga konfrontira, mešavinom ironije i iskrene dečije radoznalosti, značenjem teksta koji je sastavio za zvaničnu web stranicu muzeja. Rečenice koje čita su načičkane izrazima i terminologijom koje kao da je neko provizorno, žmurećki, izvlačio iz enciklopdeija u dadaističkom napadu inspiracije i ovo je tek uvod u seriju režiserovih britkih verbalnih suočavanja sa različitim sistemima manipulacije. I sam majstor manipulacije, on Kristijana koristi kao odskočnu dasku za raznovrsne motive koje u filmu obrađuje, i iako ih ravnopravno razrađuje, ni u jednom trenutku se ne gubi na svom narativnom putu.

SKVER je film koji i pored svoja skoro dva ipo sata trajanja, drži pažnju skladnošću kojom je režiran. Film je obitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu 2017. godine.
Režija: Ruben Ostlund.
Igraju: Klas Beng, Elizabet Mos, Dominik Vest.

Trejler:
https://www.youtube.com/watch?v=zKDPrpJEGBY&t=27s

 

„NEKA SVETLOST UĐE“, Utorak-sreda 20-21. mart, Velika sala u 18:00
Un beau soleil interieur, Francuska, 2017, 94 min

Izabela je razvedena slikarka i majka, spremna da opet pusti ljubav u svoj život i potraži ličnu sreću u vreme kada ljubavna radost izgleda kao vrlo redak artikal. Ovo je komedija o ljubavnim greškama koje se manje-više uvek ponavljaju…
Režija: Kler Deniz.
Igraju: Žilijet Binoš, Zavije, Buvua, Filip Katrin, Žerar Depardje.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.