GLASOVI IZ KAMENA

Гласови из камена

Последње августовске вечери, у чачанској Библиотеци премијерно је изведена представа „Крајпуташи – Плава линија животаˮ, према тексту Бранка В. Радичевића и у режији Ружице Ање Тадић. Драмски уметници Љубивоје Тадић, Јелена Тјапкин и Марта Микић успешно су дочарали многобројне гласове скривене иза специфичних надгробних споменика карактеристичних за драгачевски крај, враћајући у живот читаве судбине заробљене у камену, баш како је Ружица Ања Тадић више пута истакла – упркос првим асцоцијацијама ово није прича о смрти, већ подсетник на животна начела, околности, страсти, које су најчешће плаћане физичким нестајањем. „Крајпуташ је сведочанство о вери у постојање душе након смрти, постављан поред пута не би ли душа покојника нашла свој пут. Важно је поменути колико је сваки од њих појединачан, а истовремено и заједнички, дакле крајпуташ је својеврсни медијум за друштво”, казала је она.

У преплету мрачног и сетног, фолклора и уметничке поезије, оживеле су кратке, некад комичне, а некад трагичне судбине различитих ликова који су се смењивали на сцени – војника, девојака, пијанаца, сељака. Специфичној атмосфери допринео је перкусиониста Александар Алемпијевић, наглашавајући звучним ефектима различита емоционална стања ликова. Све појединачне приче на крају су се стопиле у једну велику, колективну историју страдања. То је онај део националне прошлости и фолклора који не би требало заборавити, али често и предачке заоставштине.

Крајпуташи, који су окосница приче, а којима је сам Радичевић сковао име, постављани су као спомен-обележја од 19. века, па све до средине 20. века по Шумадији, долини Западне Мораве, Јелици, Драгачеву, Овчару и Каблару, Голији и Јавору.

Садашња драматизација књижевног дела Бранка В. Радичевића ново је развијање идеје Љубивоја Тадића, који је пре четири деценије заједно са професором Предрагом Бајчетићем поставио дипломску представу „Крајпуташи 1804‒1918”, инспирисану Радичевићевом књигом „Плава линија живота”. Од 26. маја 1984. одиграна је 326 пута, што је чини највише пута изведеном дипломском представом у историји Факултета драмских уметности.

Представа је реализована у организацији Градске библиотека Чачак поводом отварања Легата Бранка В. Радичевића, а у оквиру пројекта „Чачанска родна – Национална престоница културе 2023”. У плану је још једно извођење представе током септембра.

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“

Синђелићева 24, 32102 Чачак

032/340-960,

032/323-608

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *