Humanitarna akcija “IMAM – NE TREBA MI”

Zadovoljstvo nam je da podržimo humanitarnu akciju “IMAM – NE TREBA MI” u organizaciji Osnovne škole za obrazovanje odraslih iz Čačka. Inicijator akcije je nastavnik engleskog jezika Tanja Vučićević, piše sajt Školske uprave Čačak.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva koji se obeležava 17. oktobra Osnovna škola za obrazovanje odraslih iz Čačka organizuje humanitarnu akciju “IMAM – NE TREBA MI”.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane građane koji žele da se odazovu ovom humanom činu, da doniraju garderobu, obuću, igračke, školski pribor i slično, koji im kao i što sam slogan proučuju NE TREBA.

Humanitarna akcija će se održati 16. oktobra 2020. godine u periodu od 10.00 do 14.00 časova u dvorišttu KUD “Abrašević” Čačak, ul. Župana Stracimira broj 13.

Medjunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Linija apsolutnog siromaštva u 2018. godini iznosi 12.286 dinara mesečno po potrošačkoj jedinici, a potrošnju nižu od tog iznosa imalo je 7,1% stanovnika Republike Srbije.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o siromaštvu i socijalnoj nejednakosti u 2018. godini.

Stopa rizika od siromaštva (ova lica nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu) u 2018. godini iznosila je 24,3%.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (ova lica su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog inteziteta rada) iznosila je 34,3%, .

Posmatrano prema starosti, lica od 18 do 24 godine najviše su bila izložena riziku od siromaštva (29,1%), kao i lica mlađa od 18 godina (28,8%). Najnižu stopu rizika od siromaštva imale su osobe starije od 65 godina (21,1%).

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece (53,6%), zatim lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima (37,2%).

U Srbiji je aktuelno 267.949 korisnika novčane socijalne pomoći.

Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i smetnjam au razvoju.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Medjunarodni dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

PressLider / Školska uprava Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.