Izdanja čačanske Biblioteke na 64. Međunarodnom sajmu knjiga

Čačak – Tradicionalno predstavljanje izdavačke produkcije čačanske Biblioteke na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, ove godine proteklo je u znaku obeležavanja značajnih jubileja – pedesetogodišnjice od objavljivanja prve publikacije u izdanju ove ustanove i izlaska 50. broja lista „Disovo proleće”, koji od 1971. godine kontinuirano prati pesničku manifestaciju u Disovom zavičaju.

Tim povodom, u utorak, 22. oktobra, na Platou beogradskog Sajma, izdanja Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” objavljena u toku 56. Disovih svečanosti predstavili su Đorđo Sladoje, dobitnik Disove nagrade za 2019. godinu, Milica Špadijer, ovogodišnji laureat Nagrade „Mladi Dis”, dr Dragan Hamović i Uroš Ristanović, uz učešće dr Bogdana Trifunovića i Olivere Nedeljković iz čačanske Biblioteke.

Obraćajući se publici, dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke koja nosi Disovo ime, ukazao je na ugled koji je u okviru svoje bogate i raznovrsne delatnosti ova ustanova stekla i kao izdavač. O najnovijim izdanjima govorila je bibliotekar-savetnik Olivera Nedeljković, osvetljavajući koncepciju i sadržaj aktuelnog broja lista „Disovo proleće” i ukazujući na dokumentarnost i vizuelnu dimenziju kataloga izložbe „Lirsko uspenje Đorđa Sladoja”, čiji je autor bibliotekar Marija Radulović. Naročito je istaknuta vrednost koju kao svojevrsna autorska pesnička retrospektiva ima knjiga izabranih i novih pesama „Odlaganje odlaska” Đorđa Sladoja, štampana kao 44. knjiga u Biblioteci „Knjiga gosta” sa pogovorom prof. dr Jovana Delića, iz koje je ovogodišnji dobitnik Disovog pesničkog priznanja nadahnuto kazivao stihove.

Uroš Ristanović, član ovogodišnjeg Žirija za dodelu Nagrade „Mladi Dis” naglasio je nužnost afirmacije stvaralaštva mladih književnika, skrećući pažnju čitalaca na prvu pesničku zbirku Milice Špadijer (1989) naslovljenu „Šar-planina”, odabranu kao najbolji rukopis pristigao na tradicionalni konkurs za prvo poetsko ostvarenje stvaralaca do 31 godine, koja je upravo objavljena u ediciji „Tokovi”. Pesnikinja je zahvalila izdavaču i saradnicima koji su doprineli da njen rukopis bude uobličen u knjigu i pročitala dve pesme.

Na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavljen je i zbornik radova sa Naučnog skupa „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića”, održanog 10. maja 2018. godine u Čačku. O ovom značajnom poduhvatu koji je rezultat saradnje Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i čačanske Biblioteke, govorio je dr Dragan Hamović, urednik izdanja, naročito ističući ulogu čačanske Biblioteke u negovanju raskošne zavičajne književne baštine.

PressLider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.