Izložba Ane Prodanović „Reči u boji“

Čačak – Izložbu „Reči u boji“ koja predstavlja doktorski umetnički pojekat iz oblasti pisma nastao na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu biće otvorena danas, 11. marta, u Srednjem holu Doma kulture u 19 časova.

Izložba prikazuje hromatsko tipografsko pismo. Polazeći od činjenice da pismo i tipografija predstavljaju vizuelnu formu jezika, jezik se izdvaja kao motiv prikazanih radova. Sadržaj čine citati izdvojeni iz spisa Ludviga Vitgenštajna, koji se u svojim istraživanjima oslanjao na prirodu jezika, ispitujući uticaj jezika na domete mišljenja i zaključivanja. Štampani plakati prikazuju kako hromatsko pismo odražava Vitgenštajnove stavove i na njih se nadovezuje, čime su istaknute mogućnosti ovog pisma da se upotrebi kao vizuelna nadogradnja literarnog sadržaja.

Ana Prodanović (Čačak, 1991), završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafika i knjiga. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Radi kao asistent na Računarskom fakultetu, na smeru računarski dizajn. Od 2015. do 2018. godine bila je saradnik u nastavi na predmetu pismo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Objavila je dve familije fontova na inostranom tržištu. Familija fontova „Obla“ višestruko je nagrađivan rad u zemlji i u inostranstvu, a prezentovan je i u publikaciji „Yearbook of Type“ izdavača Slanted (2018).

PressLider / Dom kulture Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.