Izložba će danas biti svečano otvorena i postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u 6 galerijskih prostora

Čačak – Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće svečano otvoren 3. oktobra u 13 časova u Umetničkoj Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku. Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti na prostoru Srbije, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor Memorijala je prof. dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a celokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević.

Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačjnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene umetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice. Koncept se bazira na broju od 30 umetnika/umetnica (28 umetnika/umetnica i 2 umetničke grupe) sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prateći teorijski, umetnički i geografski kontekst u kome umetnici/umetnice deluju izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar sveta umetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija.

Zbog svog obima i značaja, izložba „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u 6 galerijskih prostora: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Galerija „Risim“, Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Jovana Obrenovića, i na pet lokacija u javnom prostoru: Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog Službenog glasnika i Gradski park.

Naziv izložbe aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX veka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla železnička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1905. Sa druge strane prefiks „južni“ prožet u nazivu Jugoslavija i brojnim konotacijama koje govore o potrebama migracija i kretanja, izazvanih prirodnim zakonitostima ekosistema ili drugim kataklizmama ratne, ekonomske ili neke druge vrste traume. Prirodna potreba za jugom, danas je zamenjena hrljenjem na zapad u svim segmentima ljudskih potreba – sigurnosnih, ekonomskih, obrazovnih, intelektualnih, kulturoloških i umetničkih, koje nam svakodnevno govore o stanju društva u kome trenutno obitavamo.

Vizuelni identitet 30. Memorijala Nadežde Petrović koncepcijski je povezao Fikus Čačak (Ficus elastica), najveće i najstarije južno drvo na Balkanu, koji već pedeset godina nesmetano raste, šireći se i popunjavajući prostor Doma kulture u Čačku. Ovaj fikus nesumnjivo najneobičniji identitetski simbol grada, izrastao u specifičnim uslovima nadahnjujući se kulturom. Njegova bujna krošnja i velika lisna masa, isprepletena brojnim izdancima, deluje kao rizom prepun lateralnih širenja koji podsećaju na Delezov i Gatarijev rizomski diskurs, toliko blizak kontekstu savremene umetničke prakse.

Ovogodišnji Memorijal prati posebno kreiran zajednički regionalni projekat pod nazivom „Teritorija kulture“, koji je osmišljen s ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, sa Cetinja i Banjaluke. U okviru ove zajedničke istraživačke platforme namenjene razvoju kreativnog i otvorenog dijaloga namenjenog mladima, realizovaće se škola za kritiku i umetnost, koja će pratiti Memorijal a istovremeno će se odvijati u Čačku, Cetinju i Banja Luci tokom trajanja izložbe.

Projekat „Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mestu?“ realizuje se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Izložba i prateći program će se realizovati u prilagođenim uslovima u obimu koje će dozvoljavati novonastale mere u situaciji prouzrokovane pandemijom virusa Korona koji je uveliko uticao na početni koncept i pripremu celokupne izložbe.

Ča Glas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *